Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Blijft achter bij de markt

Binnenkort krijgt ABN Amro weer een beursnotering. Of het bankaandeel een aantrekkelijke belegging zal blijken is afhankelijk van de doelstelling. Indien dividendrendement het leidende motief vormt, ligt het verwachte rendement tussen de 4 en 5 procent hoger dan het gemiddelde dividendrendement van 3,4 procent in de Europese banksector. Het verwachte koersrendement lijkt in elk geval geen solide argument, want van groei is in de Europese banksector nauwelijks sprake meer als gevolg van de stringente kapitaaleisen waaraan financiële instellingen sinds de bankencrisis van 2008 moeten voldoen. Sinds het dieptepunt in 2009 zijn de Europese bankaandelen gemiddeld met ruim 70 procent gestegen ten opzichte van een groei van 117 procent in de Stoxx 600 Banks Index. Sinds de recente marktcorrectie blijven banken achter bij het marktgemiddelde.