Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

‘Bij Partij voor de Dieren kwamen we niet verder’

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door zakenmensen. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Sjaam Hira

Is Uitvinder Stable Safe-systeem

Leeftijd 44 jaar

Wanneer Donderdag 29 oktober

Foto David van Dam

Wat doet een uitvinder op een donderdagmiddag in de Aletta Jacobszaal van de Tweede Kamer?

„Dion Graus van de PVV belegde een bijzondere procedurevergadering voor de vaste commissie voor Economische Zaken om over het probleem van stalbranden te praten. Daar hebben wij wat op gevonden en dat mochten we presenteren.”

Stalbranden?

„Mijn zakenpartner Peter Berlang, ook een uitvinder, en ik zijn hier al sinds 2009 mee bezig. Toen had radioprogramma Argos een ontluisterende documentaire over het dierenleed bij stalbranden. Een brand op een boerderij zorgt niet alleen voor enorme economische schade en verdriet bij de boer, er komen per jaar ook honderdduizenden dieren om. Die hebben geen schijn van kans. Sinds 2006 zijn er bij 156 branden ruim 1,8 miljoen slachtoffers gevallen.”

En dat kunt u voorkomen?

„Wij hebben een installatie bedacht waarbij we onder meer de scharnieren van de hekken in dierenverblijven vervangen door een systeem met vacuüm zuignappen. Zodra er brand uitbreekt worden deze zuignapsluitingen met een nieuw, fijnmazig detectiesysteem ontsloten, zodat de dieren kunnen ontsnappen.”

Wat moet de politiek hiermee?

„De Kamer spreekt hier ook al sinds 2010 over, naar aanleiding van datzelfde radioprogramma. Na een oproep in een motie van Graus heeft het ministerie van Economische Zaken een stalbrandpreventieplan opgesteld. Dat is goed bedoeld, maar onvolledig. Ook de Tweede Kamer miste daarin het nodige aan innovatie. Die hebben wij bedacht. Vervolgens heeft onze adviseur Jaap Sneeuw van het Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap geprobeerd contact te leggen met sommige partijen.”

Geprobeerd?

„Dat bleek nog best lastig. Tot onze grote verbazing kwamen we bij de Partij voor de Dieren niet verder dan het secretariaat. En het CDA had op korte termijn geen tijd. Uiteindelijk was het Graus die, nu vijf weken geleden, wél onmiddellijk terugbelde. Hij wil er werk van maken.”

Wat moet de Kamer concreet voor u gaan betekenen?

„Ik hoop dat ons systeem in het preventieplan van Economische Zaken terechtkomt. Alle betrokken partijen – de boerenbedrijven, de verzekeraars en het ministerie – draaien al veel te lang om elkaar heen in dit dossier. Ik hoop dat de Kamer het nu een zetje kan geven. ”

En uw vinding commercieel een succes kan worden? De Tweede Kamer als bedrijvenbeurs.

„We hebben inderdaad ook investeerders nodig om onze vinding verder te ontwikkelen en in de markt te kunnen zetten. Daarbij zal politieke erkenning hopelijk helpen.”