Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

‘Beroemde schilderijen toch niet van Jeroen Bosch’

Het gaat om ‘Kruisdraging van Christus’ en ‘Zeven Hoofdzonden’. Een tekening blijkt wél van de meester.

Onderzoekers buigen zich over De Kruisdraging van Christus.
Onderzoekers buigen zich over De Kruisdraging van Christus. Foto Marten van Dijl / ANP

Twee beroemde schilderijen die tot voor kort werden toegeschreven aan Jeroen Bosch (1450-1516), zijn toch niet van de hand van de Bossche schilder. Dat blijkt uit onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP), meldt NOS vanochtend.

Navolgers van Jheronimus

Het gaat om Kruisdraging van Christus, dat hangt in het Museum voor Schone Kunsten in het Belgische Gent en Zeven Hoofdzonden, dat is te zien in het Prado Museum in Madrid.

De schilderijen komen wel uit de tijd van Bosch, en zelfs uit zijn werkatelier, maar zijn waarschijnlijk door navolgers van hem gemaakt, volgens kunsthistoricus en coördinator van het onderzoeksproject Matthijs Ilsink tegen NOS. Vanavond besteed het tv-programma Nieuwsuur aandacht aan het onderzoek.

Tijdens het onderzoeksproject is ook een nieuwe tekening aan Jeroen Bosch toegeschreven. Eerst werd gedacht dat de tekening, Hellelandschap, van ‘een assistent van een assistent’ van Bosch zou zijn. Een Vlaming telde er ooit bijna 300.000 euro voor neer, volgens de Volkskrant. Het werk is nu een veelvoud waard.

500ste sterfjaar

In 2016 viert ‘s-Hertogenbosch het vijfhonderdste sterfjaar van Jheronimus Bosch, van wie het beroemdste werk Tuin der Lusten is. Van 13 februari tot en met 8 mei 2016 is in het Noordbrabants Museum een tentoonstelling van de schilder te zien.

Koning Willem-Alexander en de Spaanse koning Felipe zullen aanwezig zijn bij de opening van de “grootste overzichtstentoonstelling ooit”, waarin 20 schilderijen en 19 tekeningen te zien zullen zijn. Ook de gevonden tekening zal daar voor het eerst publiekelijk getoond worden.

Documentairemaker Pieter van Huystee volgde de onderzoekers vier jaar lang. Zijn documentaire Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel gaat op 20 november in première op het International Documentary Film Festival in Amsterdam (IDFA).