Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Asscher grijpt in bij UWV vanwege achterstanden

Wat de PvdA-minister gaat doen bij de uitkeringsinstantie, wordt pas in het voorjaar bekend.

Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam
Werkzoekenden bij het Werkplein van het UWV in Amsterdam Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN/ANP

De achterstanden in inspecties van arbeidsongeschikten en fraudegevallen door het UWV dreigen zo hoog op te lopen, dat minister Asscher (Sociale Zaken) ingrijpt bij de uitkeringsinstantie. Wat de maatregelen precies inhouden, maakt de PvdA-minister in het voorjaar pas bekend. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Asscher bevestigt in de brief dat het UWV met achterstanden kampt, zoals dagblad Trouw eind vorige maand schreef. Volgens de minister blijkt het UWV structureel meer aanvragen te krijgen voor herkeuringen van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering dan er capaciteit beschikbaar is.

Herkeuringen en fraudesignalen

Eind vorig jaar was bij het UWV hierdoor een achterstand ontstaan van 11.500 herbeoordelingen. Dit jaar wordt de achterstand naar verwachting wel iets ingelopen tot 9.500. Maar als het beleid niet wijzigt, loopt de achterstand volgend jaar weer op tot 16.800 herkeuringen, schrijft de minister. Vooral het eens in de vijf jaar keuren van arbeidsongeschikten schiet er hierdoor bij in.

Door het capaciteitsprobleem hebben de inspecteurs van het UWV bovendien te weinig tijd om iets te doen met meldingen over mogelijke fraude. Hierdoor lagen er op 1 oktober ongeveer 78.000 meldingen op de plank bij het UWV.

Oplossingen

De uitkeringsinstantie zet momenteel ongeveer vijftig mensen extra in om de werkvoorraad aan meldingen weg te werken. Hierdoor moet die voorraad in de eerste zes maanden van volgend jaar zijn teruggebracht tot 20.000.

Asscher spreekt momenteel met het UWV over wat er moet gebeuren om ook de achterstanden in de herbeoordelingen en fraudesignalen weg te werken. Tegen Trouw zei hij gisteravond:

“Ik ga kijken wat werkt, de voor- en nadelen afwegen en kijken hoeveel het kost. Dat is urgent als je ziet wat voor oploop er dreigt, maar het moet ook zorgvuldig gebeuren. Het is realistisch dat ik pas in het voorjaar met een onderbouwd voorstel naar de Tweede Kamer kom.”