Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Nederland Fotografeert In november het Thema ‘Mijn stad, mijn dorp’

In 2015 organiseren NRC en Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

Hoe vaak kijk ik nog echt rond in mijn eigen straat?”, vroeg kunstenaar Daniël Disselkoen (1985) zich af na een reis. Hij ontwikkelt nu spellen om zijn dagelijkse omgeving met een frisse blik te bekijken. Hij vertelt erover naar aanleiding van het novemberthema van de fotowedstrijd van NRC en Nikon: ‘Mijn stad, mijn dorp’.

„Ik heb een prachtig uitzicht vanuit mijn studio, maar dat valt mij soms wekenlang niet op. Net zoals ik thuis de rotzooi niet meer zie liggen. Als je ergens een tijdje werkt of woont, ben je vaak geneigd te geloven dat je alles al wel gezien hebt. Daar komt nog eens bij dat je blik erg bepaald wordt door je kennis, achtergrond en cultuur. Een vriend van mij is bioloog. Hij ziet tussen de stenen allemaal mosjes die mij nog nooit zijn opgevallen.”

Om weer beter om zich heen te kijken, ontwikkelt Disselkoen vrolijke hulpmiddelen. Voor zijn dagelijkse tramrit maakte hij bijvoorbeeld ‘De Menseneter’, een Packman-achtige raamsticker die met grote mond de hoofden van voorbijgangers lijkt op te eten.

Met zijn vorig jaar gelanceerde foto-app Cucalu, vrij naar ‘koekeloeren’, zet hij stadsgenoten aan op zoek te gaan naar ronde vormen om hen heen en die voor elkaar te fotograferen. „Een ideale manier om van alles te ontdekken in een omgeving die je elke dag ziet”, zegt Disselkoen. Een goed voorbeeld noemt hij de Cucalu-foto van de New Yorkse speelster Lilly, gemaakt tijdens haar dagelijkse metroreis. „De cirkel zorgt voor een mooi abstract, vreemd beeld. Die sukkels achterin die naar hun telefoon staren en niet meer om zich heen kijken; dat had ik kunnen zijn. Ze zijn precies de reden waarom ik Cucalu wilde maken.”

Voor de fotowedstrijd raadt Disselkoen de deelnemers aan zich eens in te leven in een heel ander perspectief. „Bekijk je eigen stad of dorp eens zoals een Japanse toerist dat zou doen of – heel bizar – een lantaarnpaal of een fiets. Je hoeft echt niet met vakantie om nieuwe dingen te zien.”