Dit is een artikel uit het NRC-archief

Verkeer en infrastructuur

M/v van de week: Madeleine van Toorenburg

Wie had er tot deze week gehoord van Madeleine van Toorenburg, een politica van CDA-huize? Vast wel wat mensen, maar brede bekendheid is iets anders. Ze was voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Fyra, die woensdag haar eindrapport presenteerde over een trein die bijna nooit reed en handenvol geld kostte.

Snel na Van Toorenburgs presentatie ging het alleen nog maar over staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA), die aftrad om het snoeiharde Fyra-rapport. Echter: niet Mansveld maar Van Toorenburg is onze Vrouw van de Week; zij was degene die zich in gewone mensentaal woordvoerster maakte van al die reizigers die jarenlang door de Nederlandse Spoorwegen en de Haagse politiek zijn bedot.

Madeleine van Toorenburg had het fatsoen om te zeggen wat anderen niet wilden of durfden. Ze doorbrak daarmee de Orwelliaanse nieuwspraak die zo normaal is geworden zodra het over de spoorwegen gaat.