Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week de bibliotheek in het Coopmanshûs.

Huis Dit weekend zijn de voormalige kunsthandelaars Hans Smelik (69, zittend) en zijn man Andries Stokking (72) 48 jaar samen „en zo lang verzamelen we ook al kunst”. Hun collectie is indrukwekkend: zeventiende-eeuwse schilderijen, Chinees porselein, meubels, toegepaste kunst en allerhande exotische voorwerpen. Om dat allemaal een plek te geven, kochten ze tien jaar geleden het Coopmanshûs in Franeker; een rijksmonument en „het bekendste huis van Friesland”. Ooit, in 1746, werd het verbouwd door neuroloog Georgius Coopmans. Drie verdiepingen met een zolder, binnenplaats en achterhuis. Beeldhouwwerk op de gevel. „Een ruim en historisch huis, precies wat we zochten. De wanden, keuken, trap, vloeren, plafonds; alles is nog intact.”

Bibliotheek De heren organiseren thuis klassieke concerten en rondleidingen voor publiek, maar zelden hier in de bibliotheek, de plek waar ze het meest zijn. Smelik: „Ik zit elke dag aan mijn bureau te schrijven.” Op de vloer liggen antieke Perzische tapijten, langs de wand staan oude boeken: wiegendrukken uit 1500 en Nederlandse literatuur uit de zeventiende en achttiende eeuw. In de vitrinekast en daarboven souvenirs uit de Republiek Vanuatu (in Oceanië) naast een modern schilderij (Jan Radersma). Vanaf de boekenkast kijkt een Herculesbeeld de ruimte in. „Het is een gipsmodel dat vroeger op academies werd gebruikt om na te tekenen.”

Van Ikea „Niks.”

Bij brand meenemen „Maurits, Darius en Quirinus, onze Abbezijnse katten, gaan voor alles.”

Lenny Gerdes