Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

100.000 Israëliërs herdenken voormalig premier Rabin

Clinton: risico’s van vrede zijn niet zo groot als de risico’s wanneer je daarvan wegloopt.

Bill Clinton spreekt tijdens de herdenking van voormalig Israëlisch premier Yitzhak Rabin in Tel Aviv vandaag. Foto Abir Sultan / EPA

Naar schatting 100.000 Israëliërs hebben vandaag in Tel Aviv, samen met onder anderen voormalig Amerikaans president Bill Clinton, de dood van Yitzhak Rabin herdacht. De voormalige premier van Israël werd twintig jaar geleden doodgeschoten door een Joodse extremist.

Volgens persbureau AP was de massale herdenking een zeldzame uiting van kracht van de verzwakte oppositie in het land. De sprekers bekritiseerden de harde lijn van de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu binnen het conflict met de Palestijnen.

De oproep tot vrede van Rabin werd juist geprezen. Ook Clinton moedigde zijn toehoorders aan de vredesboodschap van Rabin te blijven verspreiden. Clinton zei volgens AP onder meer:

“Hij [Rabin] weigerde zijn droom van vrede op te geven, al werd hij geconfronteerd met geweld. De volgende stap zal worden bepaald door de vraag of jullie besluiten dat Yitzhak Rabin gelijk had dat jullie de toekomst zullen moeten delen met jullie buren… dat de risico’s van vrede niet zo groot zijn als de risico’s wanneer je daarvan wegloopt. Wie van Rabin hield en wie jullie land liefheeft, zal bidden dat jullie de goede keuze maken.”

Twitter avatar haaretzcom Haaretz.com Bill Clinton at Rabin rally: Israelis must decide whether they stand for peace https://t.co/HSyyrT6oWs https://t.co/j4pbHStmgq

Nobelprijs voor de Vrede

Clinton werkte als president van de Verenigde Staten in de jaren negentig van de vorige eeuw nauw samen met Rabin. De toenmalige Israëlische premier werd op 4 november 1995 doodgeschoten door Yigal Amir, een ultra-nationalistische Joodse extremist die het niet eens was met het beleid van Rabin om land af te staan aan de Palestijnen in ruil voor vrede. In het onderhandelingsproces tussen de Israëliërs en de Palestijnen probeerde Clinton de partijen bij elkaar te brengen.

Rabin ontving, samen met zijn minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres en de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede naar aanleiding van deze onderhandelingen.

Bij de herdenking vandaag was het zittende politici niet toegestaan te spreken, om zo de herdenking geen partijpolitieke lading te geven.