Column

Zij van Rotterdam-Zuid

‘Kijk, twee Porsches voor de deur in een eenvoudige straat”, zegt officier van dienst Roland van der Hilst. We rijden door de wijk Beverwaard in Rotterdam-Zuid. „Hoe komen die daar?” Uit de enquête Rotterdammers over hun stad van het onderzoeksbureau van de gemeente Rotterdam blijkt dat de bewoners van Rotterdam-Zuid steeds meer last hebben van criminaliteit en drugsoverlast. Vorig jaar was dat 44 procent, dit jaar 54 procent.

Kan het nog erger? Zes jaar geleden liep ik voor een eigen onderzoek regelmatig met de wijkagent door de Afrikaanderwijk. Daar leefde de helft van de bewoners van een uitkering. In dat jaar trof de politie er gemiddeld eens per week een partij harddrugs en een partij softdrugs aan. Op bureau Maashaven hing een index ‘Afrikaandergroep’, een poster met zestig namen en portretten van jongens uit die wijk die met de politie in aanraking waren geweest.

Zo’n poster hangt er nog. „Het is altijd ‘zij van Zuid’ gebleven”, zegt Van der Hilst. „Mensen die het zich kunnen permitteren, trekken weg.”

Roland van der Hilst is geboren in Hillesluis, ‘op Zuid’, en hij is er dertig jaar agent. Bij de politie noemen ze hem hoogleraar straatkunde Rotterdam-Zuid. Als een creool langs hem heen kijkt, weet hij dat het een blijk van respect is. Als er weer een bruidswinkel verschijnt, is hij argwanend. Zou een dekmantel kunnen zijn.

„De redenering is: waarom zou jij werken als je hele buurt een uitkering heeft”, zegt hij terwijl we afzakken naar het zuiden. Ondermijning van de staat, noemt hij die ontwikkeling. „Complete buurten leven van verdovende middelen.” De politie rechercheert er stevig op.

Een criminele organisatie, zegt Van der Hilst, is vaak een familie. Alles gaat op Zuid in familieverband. Een slimme hennepkweker kan eens in de acht weken oogsten. Vorige week vielen zijn collega’s een huis binnen waar de hennep net was geoogst. Er woonde een Bulgaars gezin. Op het balkon lag de opbrengst: 14.000 euro.

Gisterochtend vond de politie in een container in de haven grote blikken tomatensap. Ze waren gevuld met cocaïne, 149 kilo – straatwaarde: bijna 2,5 miljoen euro. De jongeman die wegrende, werd aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren.

Er komt een melding uit Hoek van Holland. Een schuimbekkende verslaafde is net met de ambulance afgevoerd. Zijn huisgenoot wankelt met een bloedende neus over straat. „Junkenmilieu”, oordelen de agenten ter plaatse. „Ghb”, zegt Van der Hilst. Slachtoffers van de ondermijning. „Die mannen zijn binnen een paar jaar dood.”