Japanse centrale bank houdt koers, ondanks slechte cijfers

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Lekker gaat het niet met de Japanse economie. Vandaag bleek weer dat de huishoudelijke consumptie was teruggevallen en het heilige inflatiedoel van twee procent is ook nog lang niet in zicht. Alle ogen waren daarom op de centrale bank gericht. Ondanks druk vanuit de markt besloot men echter het monetair beleid niet te veranderen, meldt Bloomberg.

Economen meenden dat er een redelijke kans was dat de centrale bank het al ingezette Quantitative Easing programma verder zou uitbreiden. De centrale bank acht dat blijkbaar niet nodig.

Sinds Japan eind jaren 80 in een economische crisis belandde kreeg het land te maken met deflatie, geld werd vanzelf meer waard. Investeerders en consumenten hielden daarom hun hand op de knip en schoven grote uitgaven vaak voor zich uit.

Zuid-Korea barst van de zombiebedrijven

Ruim een vijfde van de Zuid-Koreaanse staatsbedrijven draait verlies en zit tot zijn nek in de schulden, schrijft Yonhap. Volgens het persbureau laat dit grote aantal zogenaamde ‘zombies’ zien dat hervormingen nodig zijn.

Van de 70 Zuid-Koreaanse staatsbedrijven leden er 22 verliezen. Dat is vooral gevolg van hun grote investeringen en bijbehorende rente-afdrachten. Energiebedrijf Korea Gas Corp. bijvoorbeeld maakte 938 miljard won (750 miljoen) winst, maar was bijna 2 biljoen won (1.5 miljard euro) kwijt aan rentelasten.

De ongezonde situatie is niet alleen nadelig voor de bedrijven, ook de gewone man heeft er last van. Als de bedrijven geen winst maken betalen ze immers ook geen belastingen.

Modi gaat in gevecht met bureaucratie

De verwachtingen waren hooggespannen toen Narendra Modi vorig jaar de Indiase verkiezingen won. Met een frisse wind zou hij de economische groei flink opjagen. In de praktijk blijkt dat lastig, vooral de bureaucratie is taai. Volgens Reuters gaat Modi daarom persoonlijk de strijd aan met de papiermolen om grote projecten aan de gang te krijgen.

Iedere maand houdt premier Modi een videoconferentie met regionale en landelijke bestuurders waarin hij de simpele vraag stelt: ‘waarom is er nog niets gebeurd?’

Door bestuurlijke bottlenecks op te lossen heeft premier Modi al 60 miljard dollar aan grote projecten vlot kunnen trekken, stelt Reuters. Zo ziet Modi het graag: pragati, vooruitgang in het Hindi.

    • Wouter van Cleef