Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

VS sturen tientallen commando’s naar Syrië

In Wenen werd tijdens het internationale topoverleg over Syrië gesproken over een wapenstilstand.

Tijdens het internationale topoverleg over Syrië waren 18 landen vertegenwoordigd.
Tijdens het internationale topoverleg over Syrië waren 18 landen vertegenwoordigd. Foto Joe Klamar/ AFP

De Amerikaanse president Barack Obama stuurt voor het eerst grondtroepen naar Syrië. Het gaat om maximaal vijftig leden van de Special Forces, zo maakte het Witte Huis bekend. De commando’s zullen in het noorden van Syrië - in het door Koerden gecontroleerde gebied- assistentie verlenen aan oppositiebewegingen die vechten tegen Islamitische Staat (IS).

De Special Forces worden niet ingezet als “gevechtsmissie”, zo liet een woordvoerder van het Witte Huis weten. De grondtroepen zijn onderdeel van een nieuwe Amerikaanse militaire operatie die ervoor moet zorgen dat IS verder wordt teruggedrongen in Syrië en Irak. De Amerikaanse regering heeft vandaag het Congres geïnformeerd over deze strategie.

Ramadi terugveroveren op IS

Ander deel van het plan is om een nieuwe militaire operatie te starten in de Noord-Irakese stad Erbil, die handen is van de Koerden. Ook wordt de samenwerking met het Iraakse leger “geïntensiveerd” om Ramadi terug te veroveren op IS. Deze Oost-Irakese stad viel na hevige gevechten in mei van dit jaar weer in handen van de extremistische beweging.

Daarnaast gaat het Amerikaanse leger meer inlichtingen delen met Libanon en Jordanië, dit moet ervoor zorgen dat de Jordaanse luchtaanvallen op IS worden uitgebreid.

In een reactie op de plannen laat Mac Thornberry, voorzitter van het comité van strijdkrachten binnen het Huis van Afgevaardigden, weten het “de hoogste tijd” werd voor het sturen van troepen, zo meldt Reuters. Eerder vandaag waarschuwde Rusland dat de VS geen troepen mag sturen zonder dat Damascus daar toestemming voor heeft gegeven.

Voorstel in Wenen over overgangsbewind Syrië

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen vond vandaag een internationaal topoverleg over Syrië plaats. In totaal waren achttien landen vertegenwoordigd, waaronder de VS en Rusland. In tegenstelling tot de bijeenkomst van vorige week was dit keer ook de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken aanwezig.

Onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef vanochtend in nrc.next over de “meest serieuze poging tot nu toe om een oplossing te vinden voor het conflict.”

Belangrijkste uitkomst is een voorstel om in de komende vier tot zes maanden een wapenstilstand te bereiken in Syrië. Daarna zou er een overgangsbewind moeten komen, maar het is nog onduidelijk of de Syrische president Assad hier deel van uit maakt. Volgens de Irakese minister van Buitenlandse Zaken, Ibrahim al-Jaafari is er vandaag “geen overeenstemming” bereikt over de rol van Assad.

De deelnemende landen van het topoverleg willen dat de Verenigde Naties probeert om de Syrische overheid en de oppositiebewegingen te overtuigen van een politiek proces wat leidt naar een “geloofwaardig, inclusief en niet-sektarische” overheid.

Voorafgaand aan het overleg wisselden Rusland en Saoedi-Arabië lijsten uit van oppositiegroepen waarmee ze in de toekomst eventueel om tafel zouden willen zitten. De VS beloofde volgens persbureau AP hetzelfde te doen. Het international topoverleg over Syrië wordt over twee weken hervat in Wenen.

Geweld houdt aan in Syrië

Het overleg volgt op een week waarin het geweld in Syrië alleen maar lijkt toe te nemen. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde vanochtend dat er zeker 40 doden vielen bij een raketaanval op Douma, door troepen van Assad.

Gisteren bracht Artsen zonder Grenzen naar buiten dat in oktober bij aanvallen op ziekenhuizen in Noord-Syrië alleen al 35 doden vielen.

De burgeroorlog in Syrië kostte tot nu toe aan 250.000 mensen het leven en verdreef minstens 10 miljoen mensen uit hun woonplaats.