Vijfhonderd banen extra weg bij sanerende Fugro

Bodemonderzoeker Fugro gaat vijfhonderd extra banen schrappen. Het banenverlies komt bovenop een eerder dit jaar doorgevoerde reorganisatie waarbij ruim duizend arbeidsplaatsen verdwenen. De actie is een rechtstreeks gevolg van aanhoudend slechte marktomstandigheden in de gas- en oliesector, blijkt uit de vanmorgen gepubliceerde kwartaalcijfers.

Voor elke pijpleiding die op zee gelegd wordt, moet bodemonderzoek worden gedaan. Veel olie- en gasbedrijven stellen investeringen momenteel uit, waardoor er voor Fugro minder orders binnenkomen op dit terrein. Een overaanbod aan olie op de markt en zorgen over de afnemende economische groei in China liggen hieraan ten grondslag. De bodemonderzoeker verwacht dat de moeilijke marktomstandigheden de komende tijd zullen aanhouden en anticipeert daarop met de afschrijvingen en banenreductie. Het bedrijf schrijft 250 tot 300 miljoen euro af, voornamelijk op de diepzeedivisie.

De omzet van Fugro daalde in het derde kwartaal met 13 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug tot 611 miljoen euro. Het kostenbesparingsprogramma ligt desalniettemin op schema, meldt bestuursvoorzitter Paul van Riel in een toelichting bij het kwartaalbericht.

Het bedrijf weet komend kwartaal 100 miljoen euro vrij te spelen door twee grote schepen te verkopen en weer terug te huren. Het aandeel Fugro noteerde vanochtend een half procent hoger op 16,99 euro. (NRC)