Vijfhonderd banen extra weg bij Fugro

De bodemonderzoeker heeft veel last van de aanhoudend lagere gas- en olieprijzen.

De Fugro Equator, een van de schepen van de bodemonderzoeker die is uitgerust met sonarapparatuur en videocamera's. Foto FUGRO/ANP

Bodemonderzoeker Fugro gaat vijfhonderd extra banen schrappen. Het verlies komt bovenop een eerder dit jaar doorgevoerde reorganisatie waarbij ruim duizend arbeidsplaatsen verdwenen. De actie is een rechtstreeks gevolg van aanhoudend slechte marktomstandigheden in de gas- en oliesector, blijkt uit de kwartaalcijfers. Het bedrijf schrijft tevens 250 tot 300 miljoen euro af, voornamelijk op de diepzeedivisie.

Voor elke pijpleiding die op zee gelegd wordt, moet bodemonderzoek worden gedaan. Veel olie- en gasbedrijven stellen investeringen momenteel uit, waardoor er voor Fugro minder orders binnenkomen op dit terrein. Een overaanbod aan olie op de markt en zorgen over de afnemende economische groei in China liggen hieraan ten grondslag. De bodemonderzoeker verwacht dat de moeilijke marktomstandigheden de komende tijd zullen aanhouden en anticipeert daarop met de afschrijvingen en banenreductie.

De omzet van Fugro kelderde in het derde kwartaal met 13 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar terug tot 611 miljoen euro. Het kostenbesparingsprogramma ligt desalniettemin op schema, meldt topman Paul van Riel in een toelichting bij het kwartaalbericht:

“We verwachten dat de komende kwartalen lastig zullen blijven waarin de prijzen en de vraag naar onze activiteiten onder druk zullen blijven staan.”

Ballast Nedam: financieel topman vertrekt

Bij Ballast Nedam vertrekt Peter van Zwieten na vier jaar als financieel topman, zo meldt het bouwbedrijf vrijdagochtend in een kwartaalupdate. De reden achter het besluit is onduidelijk. “Nadat we de balans over de afgelopen periode hebben opgemaakt, zijn beide partijen tot deze beslissing gekomen”, zegt een woordvoerder.

Het gaat al langere tijd slecht met het bouwbedrijf. De Turkse koper Renaissance is met Ballast Nedam in een biedingsprocedure verwikkeld. In het derde kwartaal daalde de omzet met 23 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het verlies kwam met name voort uit de divisie Infrastructuur. Vrijdagmiddag vindt een bijzondere aandeelhoudersvergadering plaats waarbij de voortgang van het overnameproces centraal staat.

    • Jorg Leijten