Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Verkiezingen

Magufuli wint onverwacht met grote overmacht

Met een onverwacht grote marge zijn de presidentsverkiezingen in Tanzania gewonnen door John Magufuli (56), kandidaat van de al sinds de onafhankelijkheid regerende Partij van de Revolutie (CCM). Magufuli kreeg 58 procent van de stemmen, oppositiekandidaat Edward Lowassa 40. Chadema, de leidende partner in de coalitie van oppositiepartijen, betwist de rechtsgeldigheid van de uitslag. De omvang van de zege is verrassend. Waarnemers hadden een nek-aan-nekrace voorspeld. Oppositiekandidaat Lowassa had eerder zijn onvrede uitgesproken over het stemmentellen en tevergeefs een hertelling geëist. Buiten- en binnenlandse verkiezingswaarnemers hebben vraagtekens gezet bij het verloop van de verkiezingen afgelopen zondag.

De winnaar van de landelijke verkiezingen, John Magufuli, staat in Tanzania bekend als „de godfather van de statistieken”: saai maar effectief. Hij was jarenlang minister van Infrastructurele werken. In tegenstelling tot vele andere CCM-ministers is hij nooit beschuldigd van corruptie. Corruptie was een van de hoofdthema’s bij de campagnes en Magufuli heeft een grote campagne beloofd tegen dit machtsmisbruik.