Twee Syrische journalisten vermoord in Turkije

Islamitische Staat zit waarschijnlijk achter de aanslag. De extremistische beweging heeft sinds juli 2014 ook 13 journalisten geëxecuteerd in Irak.

De Turkse politie arresteerde begin deze week in totaal dertig vermoedelijke aanhangers van Islamitische Staat in de Centraal-Turkse stad Konya. Foto EPA

Twee Syrische journalisten zijn vermoord in de Zuid-Turkse stad Şanlıurfa. De aanslag is vermoedelijk uitgevoerd door militanten van Islamitische Staat (IS). Dat meldt de Turkse krant Hurriyet Daily News.

Het gaat om İbrahim Abdulkadir, eindredacteur van Syrian Ayn Vatan, en verslaggever Firaz Hamadi van dezelfde Syrische krant. De beide mannen deelden een flat in Şanlıurfa waar ze vandaag gevonden werden door vrienden. De journalisten zouden ook verbonden zijn met het Vrije Syrische Leger.

Bekende activisten uit Raqqa

De activistengroep Local Coordination Committees meldt aan AP dat de journalisten bekende activisten waren uit IS-bolwerk Raqqa. De Syriërs zouden ook werkzaam zijn voor het nieuwscollectief ‘Raqqa is Being Slaughtered Silently.’

Volgens Turkse media zouden de kelen van de Syrische journalisten zijn doorgesneden. De beide mannen ontvingen doodsbedreigingen van IS vanwege hun kritische berichtgeving over de terreurbeweging. De lichamen van de journalisten zijn overgebracht naar een forensisch instituut voor autopsie.

IS voert al langer aanslagen uit in Turkije. Zo is de terreurbeweging verantwoordelijk voor de bomaanslag in Suruc waar op 20 juli van dit jaar 31 jongeren om het leven kwamen. Ook de bomaanslag in Ankara van begin deze maand, waarbij 86 mensen omkwamen, is het werk van IS.

Ook 13 journalisten vermoord in Mosul

In de Noord-Irakese stad Mosul, sinds juni 2014 in handen van IS, zouden sinds die tijd zeker 48 journalisten (waaronder burgerjournalisten) zijn ontvoerd door de extremistische beweging. Daarvan zouden 13 journalisten zijn geëxecuteerd. Dat maakt de internationale organisatie Reporters Without Borders deze week bekend.

Een klein aantal van de ontvoerde journalisten zijn vrijgelaten, maar over zeker 10 journalisten is geen nieuws. In totaal zijn meer dan zestig journalisten gevlucht uit Mosul waardoor er geen onafhankelijke berichtgeving is uit deze Noord-Irakese stad van een kleine zevenhonderdduizend inwoners.

    • Huib de Zeeuw