Twee doden bij explosie in wapendepot Oekraïne

In de opslagplaats lag 3500 ton aan artillerie en munitie opgeslagen.

Bij een ontploffing in een wapendepot in Oost-Oekraïne zijn twee doden gevallen. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

Bij een explosie in een wapendepot in de Oost-Oekraïense stad Svatove zijn twee doden gevallen. Het gaat vermoedelijk om een aanslag, zo meldt het Duitse persbureau DPA. De ontploffing werd veroorzaakt door een brand in het depot, waar ongeveer 3500 ton aan artillerie en munitie opgeslagen lag.

De opslagplaats is gevestigd in een oude zuivelfabriek en is van Oekraïense regeringstroepen. Het depot bevindt zich in de regio Loegansk, zo’n 80 kilometer ten noorden van door pro-Russische rebellen bezet gebied. Het Oekraïense openbaar ministerie stelt vrijdagochtend dat de brand veroorzaakt is door twee schoten uit een lichtpistool en spreekt van een terroristische actie.

Op een amateurvideo is te zien hoe bij de explosie verschillende vuurballen de lucht in schieten.

https://youtu.be/URMWsUmr0Rs

De explosies zouden een kettingsreactie aan ontploffingen hebben veroorzaakt die pas tegen de ochtend in kracht afnam. Volgens de Britse krant The Guardian zijn verscheidene mensen met verwondingen afgevoerd en zal het dodental waarschijnlijk nog oplopen.

Twitter avatar LUGANSK_TODAY Lugansk News Today #Svatove (Ukraine-controlled #Lugansk Region). During fire at ammo depot 1 rocket damaged residential building. https://t.co/SjcjmJvm6t
    • Jorg Leijten