Starbucks draagt nog minder af

Starbucks, de Amerikaanse koffieketen die in Europa in opspraak is vanwege belastingconstructies, heeft in het derde kwartaal aanmerkelijk minder belasting afgedragen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de gisteravond gepubliceerde cijfers.

Het concern betaalde 244 miljoen dollar (222 mln euro) vennootschapsbelasting, 27 procent van zijn brutowinst. Vorig jaar droeg het concern meer af over een lagere winst. Toen werd 36 procent van de winst aan de fiscus afgedragen.

Het bedrijf ligt in Nederland onder vuur nadat een in 2008 afgesloten belastingafspraak met de Nederlandse fiscus door de Europese Commissie vorige week is bestempeld als staatssteun. Het bedrijf zou een voordeel van 20 tot 30 miljoen euro hebben gekregen.

Het concern maakte gisteravond recordcijfers bekend: 3,9 miljard dollar omzet (3,5 mld euro) en 653 miljoen dollar (594 mln euro) winst. De keten blijft op grote schaal winkels openen. In het afgelopen boekjaar opende Starbucks 1.677 nieuwe vestigingen, waardoor het concern nu wereldwijd meer dan 23.000 vestigingen heeft. (NRC)