Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Schaatsen

Schaatsen: Wüst, Smeekens en Mulder missen wereldbekers

Nog een kleine verrassing: Sven Kramer legde het op de 5.000 meter af tegen Jorrit Bergsma.

Jan Smeekens ging onderuit tijdens de eerste van twee 500 meters. Hij wist zich niet genoeg te herstellen in de tweede race en mist, net als Michel Mulder, de eerste paar wereldbekers.
Jan Smeekens ging onderuit tijdens de eerste van twee 500 meters. Hij wist zich niet genoeg te herstellen in de tweede race en mist, net als Michel Mulder, de eerste paar wereldbekers. Foto Vincent Jannink/ANP

Verrassingen op de eerste van twee dagen met selectiewedstrijden voor de aankomende vier wereldbekerwedstrijden schaatsen: Ireen Wüst zal de eerste weken ontbreken op de 1.500 meter en de nummer een en twee van de Spelen in Sotsji op de 500 meter bij de mannen, Michel Mulder en Jan Smeekens, ontbreken op die afstand. Ze reden vandaag allen niet bij de top vijf.

De wedstrijden in Enschede vormen de start van het schaatsseizoen, en zorgden dus meteen voor wat spektakel. Naast de verrassende teleurstellende prestaties van Wüst, Mulder en Smeekens kreeg Sven Kramer op de 5.000 meter een eerste tikje van concurrent Jorrit Bergsma. Bergsma versloeg Kramer met enkele tienden. Een overzicht van wat er gebeurde, en wie er zich allemaal wél plaatsten:

1.500 meter vrouwen

Ireen Wüst kwam dus tekort op de 1.500 meter, normaal een van haar sterkste afstanden. Haar 2.00,87 was slechts de teleurstellende zevende tijd. Marije Joling won in 1.59,08, en ook Marrit Leenstra, Antoinette de Jong, Diane Valkenburg en Diane Valkenburg plaatsten zich voor de eerste reeks wereldbekerwedstrijden op het koningsnummer. Wüst, die dit jaar met een eigen ploeg rijdt (Team4Gold), was achteraf teleurgesteld, zei ze volgens persbureau ANP:

“Ik wilde te graag en reed daardoor technisch te gehaast. Het leek niet echt op schaatsen wat ik deed. Dit is gewoon zwaar waardeloos. Ik heb gefaald, punt.”

Wüst hield vooraf al wel rekening met een matige prestatie na een val tijdens een fietstraining in Kroatië begin deze maand.

500 meter mannen

Michel Mulder en Smeekens eindigden niet bij de beste vijf op de kortste afstand. De andere Mulder, Ronald, was in Enschede veruit de sterkste. Hij reed in zijn tweede race zelfs een 34’er (34,89), een zeldzame tijd op een toch niet echt heel snelle baan. In Nederland was tot dusver alleen in Thialf in Heerenveen onder de 35 seconden gereden.

Kai Verbij werd verrassend tweede - hij reed in duel met Mulder ook een 34’er (34,99) - en ook Hein Otterspeer, Kjeld Nuis en Gerben Jorritsma mogen de eerste wereldbekers in actie komen. De beste tijden telden over twee races.

Smeekens leek zich na een val in de eerste van de twee 500 meterraces te herstellen in de tweede, maar kwam uiteindelijk toch tekort en zette de zesde tijd neer. Michel Mulder werd zevende.

5.000 meter mannen

Jorrit Bergsma won de vijf kilometer in een knappe tijd van 6.18,40. Kramer moest met 6.18,90 genoegen nemen met plek twee, maar ook hij zal gewoon in actie komen tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden. Ook Douwe de Vries, Wouter Olde Heuvel en Erik Jan Kooiman plaatsten zich.

Kramer “was weleens vrolijker geweest”, zo zei hij volgens ANP:

“Ik win liever, moet ik eerlijk zeggen. Ik weet echter precies waar ik het heb laten liggen. Van de eerste naar de tweede ronde had ik een verval van 1,2 seconde. Dat stukje is voor mij altijd een valkuil. Zonde dat het mij nu weer overkomt. Maar ik weet dus precies waar het aan ligt.”