Oekraïense bibliotheek in Moskou aangepakt

De federale recherche van Rusland heeft de directeur van een Oekraïense bibliotheek in Moskou gearresteerd op verdenking van „extremisme en haat” zaaien. Directrice Natalja Sjarina werd gisteren door gemaskerde agenten opgepakt.

Volgens de politie verspreidt de bibliotheek, die circa 30.000 boeken herbergt, „anti-Russische propaganda”.

Bij de huiszoeking werd ook werk van de nationalistische schrijver Dmitro Kortsjinski in beslag genomen. De bestuurder van de migrantenorganisatie van Oekraïners in Moskou werd aangehouden voor een getuigeverhoor.

De Oekraïense taal en cultuur is sinds de negentiende eeuw een wapen in Rusland om de nationale ambities in Oekraïne te bestrijden. In 1876 verbood tsaar Alexander II de taal. Verschillende communistische partijleiders onderdrukten die ook. (NRC)