Rusland: ‘Amerika, stuur geen grondtroepen naar Syrië’

Dat zou alleen een optie zijn als Amerika daarover eerst overlegt met Assad.

In Wenen is vandaag een topoverleg met Amerika en Rusland over Syrië Foto Joe Klamar / AFP

De Verenigde Staten moeten geen grondtroepen naar Syrië sturen als dat zonder coördinatie met het regime van Assad gebeurt. Dat zegt de Russische onderminister Sergei Ryabkov van Buitenlandse Zaken tegen Russische media, meldt persbureau AP.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, zei eerder deze week dat de Amerikaanse strategie in Irak en Syrië mogelijk aangepast wordt en dat er grondtroepen ingezet worden tegen Islamitische Staat (IS) als dat nodig blijkt. Op dit moment zijn er geen Amerikaanse grondtroepen in Syrië en Irak. Rusland ondersteunt Assad sinds eind september met bombardementen.

Oppositielijst

Vandaag vindt in Wenen een topoverleg plaats over de burgeroorlog in Syrië. Dat moet een begin vormen van een oplossing van het conflict. Bij het overleg zijn geen Syrische regeringsvertegenwoordigers of oppositiegroepen aanwezig.

Voorafgaand aan het overleg wisselden Rusland en Saoedi-Arabië lijsten uit van oppositiegroepen waarmee de landen in de toekomst mogelijk om de tafel willen zitten. AP schrijft dat de Amerikanen de Russen hebben beloofd ook een lijst op te stellen.

    • Joram Bolle