Rechtersvakbond haalt uit naar Geert Wilders

“De rechtspraak is niet alleen onafhankelijk als betrokkene gelijk krijgt.”

Geert Wilders in de rechtszaal tijdens zijn vorige strafproces.
Geert Wilders in de rechtszaal tijdens zijn vorige strafproces. Foto Ilvy Njikokitjien / ANP

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak vindt uitspraken waarin Geert Wilders de onafhankelijkheid van de rechtspraak in zijn zaak in twijfel trekt ongefundeerd, potentieel gevaarlijk en “een Kamerlid onwaardig”. “De rechtspraak is niet alleen onafhankelijk als betrokkene gelijk krijgt”, zegt voorzitter Rosa Jansen van de vakvereniging voor rechters en officieren van justitie.

Wilders zei gisteren in een interview met De Telegraaf bang te zijn dat hem geen eerlijk proces wacht. Hij wordt door het OM vervolgd voor zijn oproep aan aanhangers om “minder, minder, minder” te scanderen op de avond van de verkiezingen van 19 maart. Wilders is kwaad dat de rechter-commissaris vrijwel al zijn verzoeken tot het horen van zo’n veertig getuigen heeft afgewezen. Als die verzoeken niet alsnog worden toegewezen dreigt hij verstek te laten gaan tijdens de zittingen omdat dan sprake is van een “PVV-haatproces”.

Disbalans en chaos

De NVvR noemt de uitspraken van Wilders ongepast:

“In een democratische rechtstaat heb je niet alleen politici, maar ook de uitvoerende en de rechterlijke macht. Je hebt elkaar nodig om balans te kunnen bewaren tussen de verschillende machten. Ontstaat er disbalans, dan ontstaat chaos.”

Volgens Jansen moeten juist volksvertegenwoordigers als onderdeel van de wetgevende macht doordrongen zijn van de noodzaak van die balans. “Dan helpen dergelijke aantijgingen richting de rechterlijke macht niet.” Ze denkt dat de uitspraken van Wilders mogelijk bedoeld zijn om de publieke opinie te beïnvloeden, “maar de rechtspraak baseert zich gelukkig louter op feiten, wetten en regelgeving”:

“De rechtspraak is niet alleen onafhankelijk als betrokkene gelijk krijgt.”

Eerste proces

Geert Wilders werd in zijn vorige strafzaak in 2011 volledig vrijgesproken. Destijds uitte hij vergelijkbare twijfels over de objectiviteit van zijn proces.