Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Politiemol kon jaren ten onrechte bij informatie

Leidinggevenden waren vergeten autorisatiecodes voor toegang tot informatie in te trekken.

ANP / Koen van Weel

De vorige maand aangehouden politiemol bij de Nationale Recherche heeft vier jaar lang ten onrechte kunnen beschikken over zeer vertrouwelijke informatie.

Leidinggevenden hadden vergeten zijn autorisatiecodes voor toegang tot informatie uit strafrechtelijke onderzoeken in te trekken, hoewel de AIVD had laten weten geen verklaring van geen bezwaar voor de 28-jarige Mark M. te willen geven.

Dit staat in een brief die minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hij reageert hierin op berichtgeving uit NRC waarin werd onthuld dat de rijksrecherche vorige maand een agent heeft opgepakt die ervan wordt verdacht dat hij jarenlang als mol – informant van de onderwereld – werkte bij de Nationale Politie. Hij zou stelselmatig en op grote schaal strafrechtelijke informatie verkocht hebben aan drugshandelaren en leden van criminele motorbendes. Bij zijn arrestatie zijn usb-sticks gevonden met vertrouwelijke politie-informatie en 235.000 euro contant geld.

Van der Steur noemt de kwestie “een zeer ernstige zaak”. Hij schrijft dat er binnen de politie “grote fouten zijn gemaakt” waardoor Mark M. “ten onrechte circa vier jaar gebruik heeft kunnen maken van een onjuiste autorisatie voor toegang” tot vertrouwelijke politie-informatie. De minister schrijft dat de opgepakte agent deel uitmaakte van een groep van 150 studenten. Zij kregen een versnelde opleiding tot rechercheur.

“Hiermee kon de operationele druk worden verlicht en kon versneld aan de sterkteafspraken worden voldaan”

De minister schrijft dat de korpschef opdracht heeft gegeven te onderzoeken of er nog andere versneld opgeleide studenten aan de slag zijn gegaan zonder goedkeuring van de AIVD.

M. overgeplaatst naar verkeerspolitie

Mark M. begon op 1 augustus 2010 aan een vertrouwensfunctie bij de dienst nationale recherche. Pas ruim een jaar later, op 14 oktober 2011, melde de AIVD na screening dat er geen verklaring van geen bezwaar kon worden afgegeven. Mark M. werd toen overgeplaatst naar de verkeerspolitie. Maar de inlogcodes die hem toegang gaven tot recherche-onderzoeken werden abusievelijk niet ingetrokken.

Van der Steur schrijft dat hij de korpschef van de Nationale Politie heeft gevraagd “verbeteringen door te voeren”. Er komt beter toezicht op het gebruik van autorisatiecodes. En er wordt onderzocht of alle agenten die een vertrouwensfunctie vervullen ook een AIVD verklaring van geen bezwaar hebben. Van der Steur heeft de politiebaas ook gevraagd te bekijken of er naar aanleiding van deze affaire “personele maatregelen” moeten worden getroffen.

Rotste appel sinds tijden

Korpschef Gerard Bouman zegt dat met de arrestatie van Mark M. “de rotste appel sinds tijden” binnen de politie is opgepakt.

“Ik houd vertrouwen in ons zelfreinigend vermogen, maar deze zaak wrijft ons wel stevig onder de neus dat wij nog veel doortastender moeten ingrijpen en ons in de meest strikte zin aan de geldende screeningsvoorschriften dienen te houden. Dat is een dreun voor alle politiemensen en een dure, maar uiterst leerzame les.”

De brief van Van der Steur: