Politie krijgt app voor identiteitscontroles en boetes

Straatagenten krijgen een speciaal mobieltje met de app, waardoor ze meer tijd aan andere zaken kunnen besteden.

Een motoragent kijkt op zijn telefoon.
Een motoragent kijkt op zijn telefoon. Foto Marco de Swart/ANP

De politie heeft een app ontwikkeld waarmee agenten op hun telefoon de identiteit van mensen en paspoorten en rijbewijzen kunnen worden gescand. Ook kunnen er digitale boetes mee worden uitgeschreven en verwerkt.

Dat meldt de politie naar aanleiding van berichtgeving van ANP. De app, MEOS (Mobiel effectiever op straat) genaamd, staat op een speciaal dienstmobieltje die bij wijze van proef al is uitgedeeld aan 10.000 agenten. Een agent met app heeft genoeg aan een naam en geboortedatum om de betreffende persoon met pasfoto op te vragen. De app maakt daarbij gebruik van zowel interne als externe systemen om bijvoorbeeld te kijken of iemand gezocht wordt of gevaarlijk is. Ook openstaande boetes worden vermeld.

De politie hoopt dat agenten zo veiliger hun werk kunnen doen en minder onnodige handelingen op straat nodig hebben. Zo kunnen ze hun aandacht aan andere zaken kunnen besteden. Het wordt bijvoorbeeld moeilijker een verkeerde identiteit op te geven en er wordt tijd bespaard omdat mensen zonder identiteitsbewijs niet meer meegenomen hoeven te worden naar het politiebureau. Ook wordt de dienstverlening naar burgers toe verbeterd door “kortere wachttijden en betere informatieverstrekking”, aldus de politie.

Ook ter plekke aangifte doen

In november loopt de proef met de mobiele telefoon een jaar. De politie zegt nu naar buiten te komen met informatie over de app omdat het gebruik ervan steeds zichtbaarder wordt nu meer agenten er gebruik van maken. Uiteindelijk moeten er 35.000 agenten een mobiel met de app krijgen. Op welke termijn dat gebeurt, hangt af van het verloop van de testfase waarin het zich nu bevindt.

De politie wil de mogelijkheden van de app nog gaan uitbreiden. Zo moet het ook mogelijk worden ter plekke aangifte te kunnen doen met de app. Ook is het de bedoeling dat de proef op termijn wordt uitgebreid naar andere afdelingen binnen het politiekorps, zoals de recherche.

Om te voorkomen dat via de mobieltjes gevoelige informatie op straat komt te liggen, zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt er geen gevoelige informatie op het mobieltje bewaard. Raakt de agent de telefoon kwijt of wordt het gestolen, dan is de inhoud van het toestel op afstand te wissen. Alle handelingen en informatie op de mobiele telefoon worden bovendien centraal opgeslagen en bewaard.