Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz vertrekt bij Ro Theater

Foto Roger Cremers

Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz (33) vertrekt bij het Ro Theater. Hij begon afgelopen seizoen bij het Ro met de eerste van vier geplande voorstellingen, Code 010. Maar zijn werk past niet binnen de plannen van de nieuwe artistiek leider, Bianca van der Schoot. Kirmiziyüz mocht nog één voorstelling maken. „Toen heb ik besloten de eer aan mezelf te houden”, aldus Kirmiziyüz. Hij betreurt de gang van zaken, maar verwijt Van der Schoot niets: „Het is logisch dat zij haar eigen artistieke koers uitzet.” Wel zijn volgens hem fouten gemaakt. „Raad van toezicht-voorzitter Ed van Leeuwen en algemeen directeur Erik Pals hebben mij verzekerd dat ik de reeks af kon maken. Die garantie hadden ze nooit mogen geven, als de nieuwe artistiek leider carte blanche kreeg.” Het Ro Theater erkent dat beloftes niet kunnen worden nagekomen. Vorige week werd bekend dat Pals het gezelschap per direct verliet. Van Leeuwen was al eerder opgestapt. Bij het Ro is onvrede ontstaan over onder meer de plannen voor de fusie met de Rotterdamse Schouwburg.

    • Herien Wensink