Internet op z’n Cubaans

Terwijl de VS voet aan wal zetten in Cuba, kan wie snel is nog even kijken hoe de Cubanen zich al die tijd hebben gered. Nieuwssite Vox.com focust op digitale media. Op dat gebied gebeuren verrassende dingen, blijkt uit twee reportages.

Havana heeft een geïmproviseerd internet met weblogs, sociale media en datingsites. Het bestaat deels uit over de daken gespannen ethernetkabels, deels uit draadloze verbindingen. Het is vooral ontstaan omdat mensen de online game World of Warcraft wilden spelen.

Meer dan 10.000 huizen zijn erop aangesloten. Wie dat niet heeft, kan subversieve blogs volgen via usb-sticks die van hand tot hand gaan.

Spannender nog is het ‘Netflix van Cuba’. Vox ontdekt druk verkeer van harddisks en sticks vol media die periodiek over het eiland worden verspreid, soms zelfs per vliegtuig, en waarop je je kunt abonneren. De videoploeg volgt het spoor terug en wordt ontvangen door de 26-jarige ondernemer Dany, die er vrijwel zeker een satellietontvanger op nahoudt. Hij regeert een netwerk van specialisten: de een verzamelt tv-shows, de ander films, een derde muziek, tekenfilms, apps, enzovoort. Als McDonald’s, Volkswagen en Netflix op Cuba komen, zal Dany iets anders moeten bedenken.

    • Herbert Blankesteijn