Echo kan een spoedige, spontane bevalling voorspellen

Een echo waarop de sluiting van de baarmoederhals wordt gemeten, is een redelijke voorspeller voor een spoedige, spontane bevalling. Zo’n echo kan vrouwen die meer dan 37 weken zwanger zijn geruststellen en beter voorbereiden op wat wanneer gebeurt. Maar een echo aan het eind van een normaal verlopende zwangerschap is in Nederland erg ongebruikelijk.

Van de hoogzwangere vrouwen bij wie de baarmoederhals over minder dan 1 centimeter lengte is gesloten zullen er 6 van de 7 binnen een week bevallen. Dat schrijven Italiaanse en Amerikaanse gynaecologen in het Britse gynaecologietijdschrift BJOG. Het gaat hier niet om de ontsluiting, de opening van de baarmoedermond die de verloskundige meet als de bevalling snel begint of al bezig is.

Om de meting nauwkeurig te kunnen doen moet de echoscopist een echosonde in de vagina brengen. Zo’n echo wordt in Nederland alleen gedaan als er risico is op een te vroege bevalling, of als een bevalling uitblijft tot na de 40ste week. Dan kan de gynaecoloog beoordelen of inleiden van de bevalling met medicijnen succesvol zal zijn. In de VS of Zuid-Europese landen komt de vaginale echo in de mode.

De publicatie is de eerste, aldus de onderzoekers, waarin data van vijf bestaande onderzoeken zijn samengevoegd. Zo’n meta-analyse levert hardere gegevens op.

In Nederland rekent de verloskundige in het begin van de zwangerschap de vermoedelijke bevallingsweek of zelfs bevallingsdag uit: 280 dagen (40 weken) na de eerste dag van de laatste menstruatie, 266 dagen na de vermoedelijke bevruchtingsdag. De foetusgrootte bij de eerste echo toont of dat ongeveer klopt. Toch bevalt maar een derde in die 40ste week.

Na de 37ste week schat de verloskundige door voelen de kans op spoedige bevalling aan de hand van de positie van het kind in de baarmoeder en de stugheid van de baarmoedermond. De nauwkeurigheid is nog nooit vergeleken met de exactheid van de vaginale echo.