Nieuwe primeur Verstappen: snelste in een vrije training

Vrije trainingen zeggen weinig, maar dit is voor Verstappen een nieuwe knappe prestatie in een seizoen vol knappe prestaties.

Max Verstappen in actie in Mexico. Foto Dan Istitene/AFP

Een nieuwe primeur voor Max Verstappen in zijn al bijzonder indrukwekkende eerste seizoen in de Formule 1: hij was voor het eerst de beste in een vrije training voor een grand prix. In Mexico was de 18-jarige coureur van Toro Rosso ruim sneller dan de concurrentie. En daarmee is hij ook nog eens de jongste die dat presteert.

Verstappen, vorige week nog knap vierde tijdens de grand prix in de Verenigde Staten, reed zijn snelste ronde in 1.25,990. Hij bleef daarmee Daniil Kvyat (Red Bull) en Kimi Räikkönen (Ferrari) voor. Lewis Hamilton (Mercedes), die vorige week zijn wereldtitel prolongeerde, eindigde op ruim 1,7 seconden van de Nederlander.

Twitter avatar RTLGP RTLGP #F1 Het staat er echt! Verstappen bovenaan in VT1. Volledige uitslag: https://t.co/zTtdJki87Y #RTLGP https://t.co/p1Qu1iYMLT

Zegt weinig, maar…

Vrije trainingen, waarvan de coureurs er per raceweekend drie afleggen, zeggen normaliter weinig over het uiteindelijke resultaat tijdens de race, want veel topploegen en -favorieten doen het veelal rustig aan. Toch is een eerste plaats voor Verstappen weer een nieuwe knappe prestatie in een seizoen vol knappe prestaties. De Nederlander reed al acht keer in de top tien, met twee vierde plekken (VS en Hongarije) als hoogtepunten. Waar hij in het begin van seizoen nog meer dan eens uitviel, is hij de laatste grands prix bezig aan een constante reeks goede resultaten.

De baan in Mexico, waar voor het eerst sinds 1992 weer een grand prix plaatsvindt, is niet per se ideaal voor de Renault van Toro Rosso. Die heeft minder topsnelheid dan veel van de concurrerende renstallen en moet het dus hebben van circuits met veel (snelle) bochten. Dat is de baan in Mexico niet. Verstappen zou echter wel kunnen profiteren van het wat mindere weer.

In de tweede vrije training was er voor Verstappen geen vervolg op het succes: hij raakte in het begin de controle over zijn auto kwijt en crashte in de muur. De Nederlander bleef ongedeerd, zijn auto raakte flink beschadigd.

    • Frank Huiskamp