Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Minstens 40 doden bij raketaanval op Douma in Syrië

Regeringstroepen van president Assad vuurden twaalf raketten af op een marktplaats.

De raketaanvallen legden ook een ziekenhuis in de stad Douma in puin
De raketaanvallen legden ook een ziekenhuis in de stad Douma in puin Foto: Mohammed Badra / EPA

Bij een raketaanval van de Syrische regeringstroepen op de stad Douma zijn minstens 40 mensen omgekomen. Nog eens 100 mensen raakten gewond.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vuurden de regeringstroepen van president Bashar Assad twaalf raketten af op een markt in de stad, die op 15 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Damascus ligt.

Op YouTube en Twitter circuleren schokkende beelden van vlak na de raketaanval.

Vredesoverleg Wenen

De raketaanval vindt plaats op het moment dat vandaag in Wenen een vredesoverleg gepland staat tussen alle belangrijke spelers in het conflict. Het is de meest serieuze poging tot nu toe om een oplossing te vinden voor de Syrische burgeroorlog.

Bij het overleg zijn naast delegaties uit Syrië, de Verenigde Staten, Rusland en Europa ook Iraanse leiders aanwezig. De bondgenoot van het Syrische regime ontbrak tijdens eerdere vredesbesprekingen. Daarnaast schuiven enkele ministers uit Libië en Egypte, ook bondgenoten van president Assad, aan. Aan de kant van de VS zullen delegaties uit Saoedi-Arabië, Qatar en Jordanië bij de gesprekken aanwezig zijn.