Koenders ontbiedt Turkse ambassadeur vanwege brief

Minister spreekt van “een heel duidelijk diplomatiek signaal van ongenoegen” in de richting van de Turkse regering.

Foto ANP / Valerie Kuypers

De Turkse ambassadeur moet bij minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) tekst en uitleg komen geven over de campagnebrief die de regerende Turkse AK-partij naar de Turks-Nederlandse gemeenschap heeft gestuurd. Dat zei Koenders vanochtend voor aanvang van de ministerraad.

In de Tweede Kamer werd eerder met verbazing en boosheid kennisgenomen van de brief, die werd ondertekend door de Turkse premier Davutoglu. In de brief belooft de AK-partij van president Erdogan onder meer steun voor tweetalig onderwijs en korting op vluchten met Turkish Airlines in ruil voor een stem bij de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag. Het is onduidelijk hoe de brief, die eerder deze maand werd verstuurd, precies onder de Turks-Nederlandse gemeenschap is verspreid.

‘Duidelijk diplomatiek signaal van ongenoegen’

Koenders zei vanochtend volgens persbureau ANP dat het “ongewenst” is dat de AK-partij de brief heeft gestuurd. Gisteren stelde hij al dat de brief “op gespannen voet” staat met de Nederlandse integratiedoeleinden. Het ontbieden van de Turkse ambassadeur “is een heel duidelijk diplomatiek signaal van ongenoegen”, aldus Koenders vanochtend.

Koenders benadrukte gisteren in antwoord op Kamervragen dat het voor buitenlandse politieke partijen niet verboden is om in Nederland campagne te voeren, mits ze zich aan de wet houden. Ook staat het Turkse Nederlanders vrij om “deel te nemen aan het democratische proces in Turkije”, schreef hij:

“Voorwaarde is echter wel dat dit gebeurt op basis van transparantie en vrijwilligheid. Ik heb begrip voor Turkse Nederlanders die deze actie veroordelen.”

    • Pim van den Dool