Opinie

    • Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil Potjes met koekjesdeeg

illustratie jet peters

Veel baksels in Nigella Lawsons nieuwste boek zijn gluten- en/of zuivelvrij. Maar gelukkig zit er toch ook nog een aantal ouderwets decadente Nigella-smulrecepten tussen. Zoals deze potjes met koekjesdeeg, die de domestic goddess bedacht omdat haar kinderen hun chocolate chip cookies zo zacht van binnen wilden hebben dat de buitenkant de kans niet kreeg om stevig genoeg te worden.

Verwarm de oven voor op 180º C en meet bloem, zout en baking soda af in een kom. Meng alles met een vork door elkaar. Klop met een mixer of garde de boter met de suiker tot een licht en schuimig mengsel. Klop er dan de vanillepasta of het -extract en het ei door. Spatel voorzichtig het bloemmengsel door het botermengsel. Schep, als alles goed gemengd is, ook de chocoladechips erdoor. Verdeel het deeg over 6 ovenschaaltjes (ca. 4½ eetlepels per schaaltje). Verdeel het met de bolle kant van een theelepel over de bodem van de schaaltjes en strijk de bovenkant glad. Zet de schaaltjes 13–15 minuten in de oven. Ze zullen vanbinnen nog aardig smeuïg zijn, maar de bovenkant zal gestold zijn. De randen moeten goudbruin zijn en net van de schaaltjes loskomen. Laat de potjes 5–10 minuten afkoelen voor je ze serveert. Je kunt een bolletje ijs boven op elk potje scheppen of er slagroom of crème fraîche bij geven. Het deeg zal tijdens het afkoelen opstijven, dus treuzel niet te lang.

    • Janneke Vreugdenhil