Iran arresteert Iraans-Amerikaanse zakenman

Hij zou zijn vastgezet in een gevangenis waar tegenstanders van het regime zitten.

Archiefbeeld van Ayatollah Khamenei. Foto website Khamenei / EPA

In Iran is een Amerikaans-Iraanse zakenman opgepakt en vastgezet in de beruchte Eningevangenis, waar tegenstanders van het regime worden opgesloten. Volgens Wall Street Journal woont de man normaal gesproken in Dubai, waar hij werkt voor een olie- en gasbedrijf.

Siamak Namazi was in Iran voor familiebezoek, maar zijn paspoort werd in beslag genomen zodat hij het land niet meer kon verlaten. De krant ziet zijn arrestatie als een nieuw bewijs dat Iran probeert te voorkomen dat buitenlandse investeerders na de historische kernwapendeal nog in het land aan het werk gaan. Er zijn de afgelopen weken meer zakenlieden gearresteerd en verhoord.

Contact met het westen

Namazi werd opgepakt door de Revolutionaire Garde - een corps dat niet onder bevel van de president maar van de ayatollah staat. De zakenman heeft in het verleden openlijk zijn steun uitgesproken voor de atoomdeal, zodat de sancties tegen Iran verlicht konden worden.

Vrienden van de zakenman zeggen tegen de Wall Street Journal dat de Iraanse veiligheidsdiensten zijn ouderlijk huis overhoop gehaald hebben en zijn computer hebben meegenomen. Sindsdien zouden er cyberaanvallen worden uitgevoerd op enkele van zijn e-mailcontacten.

    • Bastiaan Nagtegaal