Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Hoe voelt dat eigenlijk, sterven?

Angst – adrenaline – aftakeling. Dat gebeurt er in je hersens als je verliest van een griezel met een bijl.

EPA / Erik S. Lesser

Trick or treat! Vele Amerikaanse - en ook Nederlandse - kinderen trekken vandaag op Halloween langs de deuren om met de bedreiging je snoep of je leven gezinnen een lekkernij af te troggelen. De kans dat iemand daarbij letterlijk sterft van de schrik is klein. De Amerikaanse scheikundigenvereniging American Chemical Society (ACS) laat in een enigszins hysterisch filmpje zien wat er gebeurt als je toch slachtoffer wordt van Halloween.

De scheikundigen geven in het filmpje precies aan welke delen worden geactiveerd als we het slachtoffer worden van een grote griezel met een bijl. Informatief, en ook een beetje griezelig.

Horrorfilm

Wat blijkt? De ervaring is te vergelijken met het bekijken van een goede horrorfilm. De wetenschappers laten zien hoe een gevoel van angst ons erop attendeert dat we wat moeten doen wanneer we met de dood bedreigd worden: wegrennen of met een tegenactie komen. We worden hyperalert en maken adrenaline aan, een beetje als een sugar rush.

We schreeuwen, voelen pijn, en dan liggen we op de vloer, verslagen, klinisch dood, we ademen niet, alleen onze hersens werken nog. Tot het licht helemaal uitgaat.