Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Heracles Almelo blijft bovenin meedoen na winst op Willem II

De verrassende Almeloërs boekten hun achtste zege in elf wedstrijden en staan heel knap derde.

Foto Remko de Waal/ANP

Heracles Almelo blijft verbazen in de Eredivisie. De Almeloërs versloegen vanavond op eigen veld Willem II met 2-1 en staan daardoor derde achter gedeeld koplopers Ajax en Feyenoord. Het was de achtste zege in elf duels.

Al na twee minuten scoorde Jaroslav Navratil na een vrije trap van Thomas Bruns. Een half uur later stond het al 2-0, vooral dankzij Willem II-keeper Kostas Lamprou, die volledig verkeerd zat bij een hoekschop, waardoor Ramon Zomer gemakkelijk kon inkoppen. Na iets minder dan een uur spelen kopte Erik Falkenburg de Tilburgers weer in de wedstrijd, maar meer dan dat zat er niet in.

Boven verwachting

Heracles, gecoacht door John Stegeman, verbaast iedereen met de prestaties dit seizoen. Ter vergelijking: vorig seizoen begon zo dramatisch, dat Stegemans voorganger Jan de Jonge na vier wedstrijden - alle verloren - weg moest. Uiteindelijk werd Heracles veertiende. De ploeg won er van de 34 wedstrijden elf, maar drie meer dus dan Heracles er nu al won na eenderde van dat aantal.

Heracles won dit seizoen al van onder meer PSV, SC Heerenveen en FC Twente. Alleen van Ajax, AZ en Roda JC werd verloren. Nooit eindigde de ploeg hoger in de Eredivisie dan een zesde plek (2009/2010). Meestal staat Heracles aan het eind van het seizoen ergens tussen de twaalfde en vijftiende plek.