Gekte gedijt niet in Nederland

Journalist Jeroen van der Spek ging op zoek naar „111 bizarre locaties” in Nederland.

Het Klokhuis in Almere Poort, het ‘droomhuis’ van kinderen. Beelden uit besproken boek.

Er zijn twee soorten Nederland, zo ontdekte journalist Jeroen van der Spek op zijn tochten naar „111 bizarre locaties” die hij met „hun bijzondere verhaal” bijeengebracht heeft in De gekste plek van Nederland. Er is het aangeharkte Nederland waar het uitgangspunt „doe-maar-gewoon-want-dan-doe-je-al-gek-genoeg” is, schrijft hij in de inleiding. En er is een „gek” Nederland „waar mensen vastbesloten zijn om hun idee te realiseren, hoe onuitvoerbaar dat in de beginfase ook lijkt”.

De 111 bizarre locaties moeten we uiteraard zien als uitdrukkingen van het gekke Nederland. Toch zijn lang niet alle plekken bizar. Zo is de Ovale Zaal van het Teylers Museum in Haarlem schitterend en bijzonder, maar niet bizar.

Hetzelfde geldt voor het T-huis in Arnhem, een gebouwtje van beton en glas dat onderdeel was van het oude spoorwegstation in dezelfde stad, maar dat moest wijken voor nieuwbouw en weer werd opgebouwd in Park Presikhaaf. Het is een mooi theepaviljoen geworden, maar als dit bizar is, dan is het station in Hengelo nog gekker. Want niet alleen is het ontworpen door dezelfde architect, H.G.J. Schelling, in dezelfde klassieke betonstijl, maar bovendien veel groter. Gekte gedijt blijkbaar niet goed in Nederland.

Toch staan er wel een paar gekke dingen in De gekste plek van Nederland, zoals de Ark van Noach, die de zwaar christelijke aannemer Johan Huibers maakte. Of Het Klokhuis in Almere, een gebouw in de vorm van een roze taart dat Jord den Hollander bouwde op basis van ontwerpen van kinderen voor hun droomhuis.

Op een van de gekste plekken zijn het aangeharkte en het bizarre Nederland een wonderlijk huwelijk aangegaan. Op een rotonde in Tilburg liet John Körmeling, bij wijze van kunstwerk in de openbare ruimte, een doorzonwoning in een rotonde plaatsen. Eens per twintig uur draait dit symbool van het burgerlijke Nederland bij uitstek, een rondje op een cirkel van rails

    • Bernard Hulsman