Geen gek petje voor de premier

Mark Rutte was gasthoofdredacteur van Margriet. Hij vertelt onder meer over ‘De vrouwen achter Mark’.

Pagina uit Margriet

Mark Rutte die zijn haar in orde brengt voor de foto of weigert om een gek petje op te zetten: je zou kunnen denken dat hij daarmee zijn waardigheid als minister-president bewaakt. Maar nee. Uit de Margriet van deze week, met Rutte als gasthoofdredacteur, blijkt dat Rutte diep van binnen een afkeer heeft van verwarde haren en gekke kleren.

Op de foto’s die hij selecteerde voor het tijdschrift zie je hem als twintiger op skivakantie in Bulgarije: met laarzen, een ski-jack – en een hand die door zijn haren strijkt, zoals je het hem in Den Haag ook voortdurend kunt zien doen. En er is het beeld van Rutte, op zijn dertigste, in Euro Disney: in een Mickey Mouse-cape en met een petje. Hij lacht erbij, maar in het bijschrift staat: „Niks voor mij.”

De hoofdredacteur-voor-één-week trok zes pagina’s uit voor ‘De vrouwen achter Mark’. Het zijn er twaalf: zijn speechschrijver, zijn secretaresse, de secretaris van de ministerraad en adviseurs. In het interview dat hij aan Margriet geeft, gaat het ook weer over de partner die hij niet heeft. Rutte vindt het prettig, zegt hij, dat mensen daar nu minder vaak over beginnen. Hij ergert zich aan het „gepsychologiseer”. „Is er dan maar één route om gelukkig te worden?”

In de politiek heeft Rutte geen vrienden, maar dat is nauwelijks een onthulling. Misschien wel dat hij zo dol is op SP-leider Emile Roemer: „Die mag ik heel graag. Hij deugt.”

Rutte vertelt ook dat hij een lastige kleuter was. De kinderarts zei: ‘Hij moet gewoon leren lezen.’ „Dus ging ik naar een oudere Indische dame. Die had een klasje met van die ettertjes van vijf die dan ’s morgens het leesplankje leerden. Niet omdat ik zo slim was, maar gewoon...”

De interviewster: „Omdat je zo vervelend was.”

Rutte: „Ja, precies.”