Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

FIOD pakt 11 vermoedelijke zwartspaarders op

De fiscale opsporingsdienst legde onder meer beslag op bijna 90.000 euro contant geld, een Ferrari en Aston Martin.

Agenten van de FIOD nemen bij een vermoedelijke zwartspaarder een Ferrari in beslag
Agenten van de FIOD nemen bij een vermoedelijke zwartspaarder een Ferrari in beslag still uit video van Openbaar Ministerie.

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft afgelopen week elf mensen aangehouden die worden verdacht van witwassen en belastingfraude. Ze maakten gebruik van een buitenlandse debet- of creditcard, maar gaven geen buitenlands vermogen op bij hun belastingaangiften. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekend gemaakt.

De acties komen voort uit een project waarbij de Belastingdienst alle transacties met alle buitenlandse debet- en creditkaarten in Nederland gedurende drie jaar onderzoekt. In totaal werden ongeveer duizend kaarten geselecteerd waarmee opvallend veel en grote betalingen werden verricht.

Veelal oudere verdachten

In de afgelopen week doorzocht de FIOD tien woningen. In Haarlem werden twee mannen van 70 en 72 jaar oud en een 73-jarige vrouw aangehouden. In de omgeving van Rotterdam werd een 59-jarige man opgepakt en is een 57-jarige vrouw gehoord.

In Zoetermeer zijn een 71-jarige man en een 54-jarige vrouw aangehouden en in de omgeving van Eindhoven zijn vier verdachten aangehouden. Het gaat om twee mannen van 62 en 65 jaar oud een twee vrouwen van 60 en 63 jaar oud. In de omgeving van Leiden is een 69-jarige man aangehouden.

Beslag gelegd op een Ferrari en Aston Martin

Alle verdachten hebben met een buitenlandse betaalkaart tienduizenden euro’s contant opgenomen bij de pinautomaat. Daarnaast deden zij grotere aankopen met de betaalkaarten, een verdachte winkelde voor 7000 euro bij een groot warenhuis.

De FIOD legde beslag op bijna 90.000 euro contant geld (deels verstopt in een verborgen ruimte), onroerend goed, bankrekeningen, een Ferrari, een Aston Martin en een motorfiets.

Zwartspaarders kunnen gebruik maken van een zogeheten ‘inkeerregeling’ waarbij verzwegen inkomen gemeld kan worden bij de Belastingdienst. Sinds 1 juli 2015 bedraagt de boete 60 procent van de ontdoken belasting. Wanneer de fiscus zelf ontdekt dat mensen verzwegen inkomen of vermogen hebben, kan de boete oplopen tot 300 procent.