Filmmaker Polanski niet uitgeleverd aan VS

Poolse wet laat dat niet toe, volgens de rechter.

Roman Polanski op archiefbeeld. Foto Jacek Bednarczyk / EPA

Polen levert Roman Polanski niet uit aan de Verenigde Staten. De Poolse wet laat dat volgens een Poolse rechter niet toe, meldt persbureau AP. De VS willen de 82-jarige Frans-Poolse filmmaker berechten voor een zaak uit 1977. Polanski misbruikte een dertienjarig meisje na haar champagne en drugs te hebben gegeven.

Polanski heeft dat bekend en heeft 42 dagen vastgezeten, waarna hij naar Frankrijk vluchtte. Frankrijk levert geen onderdanen uit. In Polen, waar Polanski momenteel een film maakt over de beruchte Dreyfussaffaire, is dat wel mogelijk. De advocaten van de regisseur probeerden een deal te sluiten dat Polanski immuniteit zou genieten zolang hij in Polen aan het werk was, zo schrijft The Guardian.

Beroep

Volgens AP is het niet helemaal uitgesloten dat Polanski toch aan de VS wordt uitgeleverd. Er is nog beroep mogelijk tegen de beslissing. De Poolse partij Recht en Rechtvaardigheid van Jarosław Kaczyński die in november aan de macht komt, heeft gezegd dat Polanski niet op genade hoeft te rekenen. Uiteindelijk gaat de Poolse regering erover of iemand wordt uitgeleverd, als een rechter een verzoek goedkeurt.

In 2009 werd Polanski in Zwitserland ook al opgepakt op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Toen besloot een Zwitserse rechter dat Polanski niet mocht worden uitgeleverd.

    • Joram Bolle