Farmabedrijven Pfizer en Allergan praten over fusie

Farmaciegigant Pfizer en concurrent Allergan gaan mogelijk samen verder. Dat hebben beide partijen gisteren bevestigd in reactie op eerdere geruchten. Als het tot een deal komt, zou het de grootste fusie van dit jaar zijn. Het gecombineerde bedrijf heeft een beurswaarde van 332 miljard dollar (300 miljard euro) en zou de grootste medicijnenproducent ter wereld worden. Pfizer (78.000 werknemers) is al marktleider in de VS en produceert onder andere Viagra. Allergan (30.000 werknemers) is bekend van botox en is de nummer drie in de VS.

Pfizer probeerde eerder dit jaar al, zonder succes, het Brits-Zweedse AstraZeneca in te lijven, onder andere omdat het Amerikaanse bedrijf daarmee de mogelijkheid zou creëren om zijn fiscale hoofdkantoor naar Europa te verplaatsen. Daarmee zou het fors op winstbelasting kunnen besparen. Met Allergan kan Pfizer dezelfde truc proberen, want hoewel het bedrijf van oorsprong Amerikaans is en een beursnotering heeft in New York, staat het hoofdkantoor in Ierland. Of Pfizer lang zal kunnen profiteren van belastingvoordelen, is de vraag. Zowel Europa als de VS werken aan maatregelen om belastingontwijking tegen te gaan.

Allergan is voor Pfizer ook een aantrekkelijke overnamekandidaat omdat het bedrijf snel groeit – analisten van Thomson Reuters voorspellen dit jaar een omzetstijging van 39 procent – terwijl de omzet van Pfizer zelf juist terugloopt. Allergan (omzet 5,8 miljard dollar in het tweede kwartaal) presteert op de beurs ook beter dan Pfizer (omzet 12,1 miljard dollar in het derde kwartaal). Pfizer krijgt van analisten al enige tijd kritiek dat het te afhankelijk is van middelen waar weinig groei in zit en waarvan de patenten binnen afzienbare tijd aflopen. Het zou te weinig middelen in de pijplijn hebben die in de toekomst snellere groei en hogere marges kunnen opleveren. Allergan is daar beter in.

In de farmaceutische industrie is een fusie- en overnamegolf aan de gang. Alleen al dit jaar zijn voor 200 miljard dollar bedrijven gekocht en verkocht.