En toen at Amazon zomaar ‘Little Red Readinghood’ op

Schrijver Jonathan Franzen las deze week op de Amerikaans televisie een ‘bed time story’ voor aan talk show host Stephen Colbert

Of die ‘grote boze wolf’ ergens een metafoor voor was? “Mogelijk”, antwoordde een goedlachse Jonathan Franzen deze week bij de Amerikaanse ‘The Late Show with Stephen Colbert’, de opvolger van David Lettermans late night show. Franzen was er te gast om Purity (Zuiverheid) aan te prijzen, zijn recent ook in Nederland verschenen derde grote roman.

Grote boze Amazon

Dat publiciteitsmomentje ging ten koste van Amazon. De internetgigant komt de laatste jaren vaak negatief in het nieuws omdat het, in de ogen van uitgevers en schrijvers, te hoge kortingen probeert af te dwingen. Ook zou de internetboekhandel de nagel aan de doodkist zijn van de onafhankelijke, fysieke boekhandel.

In het door Franzen aan Colbert voorgelezen ‘Little Red Readinghoud’, een bewerking van Grimms ‘Roodkapje’, bezit de wolf Amazon dan ook de grote tanden om onafhankelijke boekhandels op te slokken.

Amazon-tape

Uiteindelijk komt het, ook in dit sprookje, allemaal goed. Little Red Reading wordt weliswaar, nota bene in de boekhandel van haar oma, opgeslokt door de wolf. Ze wordt snel weer bevrijd. Niet door de jager, zoals bij Grimm, maar door de “United States Department of Justice”, die aan het eind van Franzens ‘bed time story’ de buik van de wolf opensnijdt om daarmee oma, Little Red Ridinghood en “miljoenen andere onafhankelijke boekhandelaren” te bevrijden.

Als ironische toegift plukt Colbert Franzens nieuwe roman uit een met Amazon-tape beplakte kartonnen doos, om het aan zijn publiek te laten zien. Een miljoenpubliek. “And they all lived happily ever after”. Ook Jonathan Franzen.