Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Dit vinden NRC-lezers tot nu toe van euthanasie

NRC peilde de afgelopen week, in samenwerking met artsenfederatie KNMG, de mening van gewone Nederlanders over de moderne euthanasiepraktijk.

3.264 lezers deden mee aan het lezersonderzoek. Evenveel mannen als vrouwen. De meerderheid bestaat uit 60-plussers, ze zijn over het algemeen hoog opgeleid en de grootste groep komt uit de Randstad. Deze lezers vulden een online vragenlijst in. Ruim eenderde van hen maakte de euthanasie van een geliefde mee.

De bereidheid om soms zeer persoonlijke verhalen te delen blijkt, enigszins onverwacht, enorm. Honderden mensen schrijven over hun ervaringen met euthanasie. Bij vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms, tantes, broers en zussen. Soms een zachte dood, soms een gruwelijke lijdensweg. Eén lezer stuurt een volledige euthanasieverklaring in, met de boodschap dat hij wil stoppen met leven als dementie intreedt. Een andere lezer stuurt een gedicht aan zijn overleden broer, eindigend met: „Wanneer het einde daar moet zijn, dan zal ik het wel zeggen.”

De komende periode schrijft NRC over vier thema’s die hen erg bezighouden: gaan dementie en euthanasie samen? Wat is de rol van de arts? Zou er een ‘laatstewilpil’ moeten zijn? En moet het mogelijk zijn geliefden te helpen bij het sterven in eigen regie?

Dit zijn de eerste resultaten.

Lees morgen op nrc.nl: Euthanasie – verder gaan dan de wet. Hier het essay ‘Euthanasie? Dat regelen we even’. En meer over het NRC-euthanasieonderzoek vanavond tussen 18.00 en 19.00 uur bij Dit is de Dag op NPO Radio 1.