Diplomatie, oorlog en bedrog

Subterfuge is een strategiespel met een tergend langzaam tempo. Wie gewend is aan de snelle actie die de meeste games tegenwoordig bieden, moet twee keer nadenken bij het opstarten van dit hersenspinsel van ontwikkelaars Ron Carmel en Noel Llopis. Het tweetal heeft zich zichtbaar laten inspireren door politieke denkers als de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, de Italiaanse filosoof Niccolò Machiavelli en Franse kardinaal de Richelieu. Subterfuge draait namelijk om diplomatie, politiek, oorlog, bedrog en verraad. In online multiplayer-rondes moeten tien spelers zo snel mogelijk tweehonderd kilogram van het mineraal Neptunium verzamelen in een wereld onder water. Zo’n speelronde kan maximaal tien dagen duren. Acties zoals het aanvallen van vijandige bases met onderzeeërs kosten uren, dus spelers moeten geduld hebben. Die tijd gebruiken zij het beste door allianties aan te gaan met andere spelers. Subterfuge is een verademing vanwege de tijd die de gebruiker krijgt om de handelingen onder de knie te krijgen en het spel te spelen. Heb geduld en deze game houdt je nog maanden in zijn greep.

    • Hans Klis