Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

De week waarin we schrokken van worst en een nieuwe Mulisch lazen

Dit waren de spraakmakendste artikelen die hoofdredacteur Peter Vandermeersch afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next, op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.

Beeld Tjalf Sparnaay

Het was even schrikken deze week. Worst werd namelijk officieel aangemerkt als kankerverwekkend. Hoe groot is de kans op kanker precies, zocht wetenschapsredacteur Wim Köhler uit. En wat moeten we eigenlijk met dat soort berichten, vroeg voedingsdeskundige Martijn Katan zich af.

Nederland rekende deze week af met de Fyra én met de verantwoordelijken van dit debacle. ‘Reiziger in de kou’, luidde de veelzeggende titel van het rapport. Wilma Mansveld nam de politieke verantwoordelijkheid en stapte op. Door haar afstandelijke stijl lag de staatssecretaris nooit goed bij de Kamer, schreef Jos Verlaan. De kern in de Fyra-zaak, zo schreven we in een commentaar, is de verziekte verhouding tussen de NS en de overheid.

Nog een politiek gevoelig dossier is ABN Amro. Deze week werd bevestigd dat de beursgang nabij is. Maar de bank die naar de beurs gaat lijkt nog weinig op de zelfverzekerde reus die neerkeek op de ‘kleintjes’ ING en Rabobank, schreven Teri van der Heijden en Chris Hensen.

Tussendoor voerden we in Nederland een debat over de asielcrisis. Opmerkelijk was in elk geval de brief die de fractievoorzitters van de Tweede Kamer schreven aan de samenleving waarin ze opriepen om te stoppen met intimideren en bedreigen. Mooi, maar is zo’n brief niet te simpel, reageerde collega Kim Bos.

Er was ook prettig nieuws. Na het staatsbezoek van de koning aan China krijgt Ouwehands Dierenpark twee panda’s te leen. Een duur cadeau, voor de ontvanger, schreven Kim Bos en Oscar Garschagen.

De VS bereiden zich intussen voor op de volgende presidentsverkiezingen. Maartje Somers maakte een portret van Ben Carson, de gepensioneerde neurochirurg die conservatief Amerika voor zich wint en Donald Trump nerveus maakt. Guus Valk keek naar het derde debat tussen de Republikeinse kandidaten en zag dat vooral de media ervan langs kregen.

Misschien wel het meest cynische bericht van de afgelopen week. De Saoedische blogger Raif Badawi kreeg weliswaar de prestigieuze Sacharovprijs van het Europees Parlement maar volgens de Saoedische autoriteiten is hij na een eerste reeks stokslagen voldoende ‘hersteld’ om nog 950 stokslagen te krijgen. Zijn misdaad? Hij pleitte voor vrijheid van meningsuiting, scheiding tussen kerk en staat en liberalisme.

Collega Sander Voormolen kwam met opmerkelijk nieuws uit de medische wereld. Een team van de Vrije Universiteit Amsterdam ontdekte dat één druppel bloed kan vertellen of iemand kanker heeft, waar de tumor in het lichaam zit, en of het gezwel een uitzaaiing is van kanker elders in het lichaam. Een doorbraak in het onderzoek naar kanker.

Tot slot een opmerkelijk boek. Exact vijf jaar na de dood van Harry Mulisch verscheen vrijdag nog een ‘nieuwe’ roman van de schrijver. ‘Je zou zweren dat het een grootse, laatste grap van Mulisch is’, schreef Arjen Fortuin die het boek met drie ballen bekroont.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.