Opinie

    • Hans Beerekamp

De beste televisie van september en oktober

'Zondag met Lubach' (VPRO)

Veel verrassingen heeft het nieuwe televisieseizoen nog niet opgeleverd, wel de continuering van al eerder in het oog lopende successen. Nieuw was hooguit dat het Gala van de Nederlandse Film (VPRO) voor het eerst een geslaagd tv-programma opleverde, en de onderhoudende jubileumshow na tien jaar De Wereld Draait Door (VARA).

Om de vijfde plaats spande het tussen twee tegelijkertijd op zondagavond uitgezonden programma’s – tegenover Heel Holland Bakt (MAX). Uiteindelijk haalde de harde, goed geacteerde misdaadserie Penoza IV (KRO-NCRV) het net niet, vooral wegens kleine scenarioproblemen.

5. Grensland (VPRO)

Jelle Brandt Corstius regisseert nu soms zelf zijn verkenningen langs de rand van de voormalige Sovjet-Unie. Met name het Oost-Oekraïense perspectief op een ingewikkeld conflict en een blik in de propagandamachine van Poetin verrijkten onze kennis.

4. De coup van ‘65 (KRO-NCRV)

Onthullende reconstructie van de Indonesische contrarevolutie van de legertop rond Suharto uit 1965 en de daaropvolgende genocide op ‘communisten’. De huidige redactie van Brandpunt keerde terug naar Jakarta, op aanwijzingen van voormalig verslaggever Aad van den Heuvel, die daar destijds een Nederlandse jezuïet ontmoette. De pater leidde studentenleiders op en schreef de speeches van Suharto.

3. Andere Tijden Special: De Strijd van Kok (NTR/VPRO)

Na Ruud Lubbers kreeg ook Wim Kok een zorgvuldig samengesteld premiersportret in twee delen. Tal van getuigen en de staatsman zelf blikken terug op de twee paarse kabinetten en de radicale keuze voor privatisering van vrijwel elke overheidssector. Srebrenica blijft het grote trauma, waar nog steeds het laatste woord niet over gezegd is.

2. Overspel (VARA)

Derde en laatste seizoen van de door Frank Ketelaar geschreven en deels geregisseerde misdaadserie met als zijlijn een complex liefdes- en familiedrama. Het razend knappe scenario bevat talloze spiegelingen en allengs ontpopt het verhaal zich tot een klassieke noodlot-tragedie. Het acteren is een onophoudelijk feest, onder meer dankzij Kees Prins, Rifka Lodeizen, Ramsey Nasr en Guido Pollemans. Internationaal topniveau.

1. Zondag met Lubach (VPRO)

Na een overrompelend eerste seizoen wordt de wekelijkse satirische actualiteitenshow snel nog veel beter en scherper. Er zitten minder flauwiteiten in en de aanpak van politieke misstanden begint een factor van betekenis te worden. Vooral absurde bureaucratie en falen van de overheid worden op geestige wijze gefileerd. Spindoctors moeten er gek van worden, want zo’n item dat de nutteloosheid en geldklopperij van de Kamer van Koophandel blootlegt, daar kun je nog jaren mee achtervolgd worden. Ook door de intensieve echo’s in de sociale media is dit zo ongeveer het enige programma van de NPO dat de generatie van onder de 35 bereikt. Om niet te zeggen: verleidt.

    • Hans Beerekamp