De ref van de WK-finale rugby is een geestig man

De snedige reprimandes van de lievelingsref van rugbyfans in een compilatie van de BBC.

Owens in gesprek met de Franse Bastareaud. Foto Rebecca Naden / Reuters

Nigel Owens, die morgen de finale van het WK rugby fluit, heeft niet alleen een feilloos scheidsrechtersoog en encyclopedische kennis van de regels, hij is ook in staat zijn wedstrijden op een sportieve en ordentelijke manier te laten verlopen. Zijn wapens: een fluit, charisma en veel humor.

Op school in Wales stond Owens zelf in het veld. Als full-back mocht hij een kick op de palen nemen die zijn team de eerste overwinning in de geschiedenis van de school had kunnen bezorgen. “Hij kwam dichter in de buurt van de hoekvlaggen dan van de palen”, geeft Owens toe in een interview met de BBC. De coach was niet blij: “Ga in hemelsnaam ergens scheidsrechter spelen ofzo”, zei hij.

Geliefd, en homoseksueel

Intussen is Owens een beroemd en geliefd scheidsrechter. De kleerkasten in het veld houdt hij onder de duim houdt met snedige reprimandes, bijvoorbeeld als ze zich bemoeien met een beslissing:

“Ik zal nooit scrum-half worden en jij nooit scheidsrechter. Houd je bij je taak.”

Owens heeft ook moeilijke tijden gekend. In het interview met de BBC vertelt hij hoe hij lange tijd worstelde met zijn homoseksualiteit. Een politiehelikopter trof hem eens in coma aan na een zelfmoordpoging. Inmiddels is hij open over zijn geaardheid en een rolmodel voor vele anderen, zegt de voorzitter van International Gay Rugby tegen Reuters:

“Nigel heeft bewezen dat talent en stabiliteit de belangrijkste factoren zijn om geselecteerd te worden. Door een openlijk homoseksuele man te zijn bewijst hij dat factoren als seksuele geaardheid een non-issue kunnen en zullen zijn in de rugbysport.”

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC, vertelde gisteren op de Belgische zender Sporza over de verschillen tussen voetbalscheidsrechters en de refs op het rugbyveld.

Bekijk hier de compilatie van reprimandes van rugbyscheidsrechter Owens:

From the man who was once heard saying to a player; "I'll never make a scrum-half and you'll never make a referee - keep to your job." Watch a few more gems from Nigel Owens, the referee appointed to take charge of the 2015 Rugby World Cup Final. #ScrumV #RWC2015

Posted by BBC Wales Sport on maandag 26 oktober 2015

    • Bastiaan Nagtegaal