Crisis voorkomen: Senaat VS keurt begroting goed

Republikeinen, Democraten en het Witte Huis hadden het op een akkoordje gegooid.

Republikeinse en Democratische Senaatsleden werden onderling eens. Foto Jim Lo Scalzo / EPA

Het Amerikaanse Congres heeft een nieuwe begroting goedgekeurd en daarmee een mogelijke default voorkomen, meldt AP. Met het besluit wordt het schuldenplafond opgehoogd tot maart 2017. Strenge budgetbeperkingen zijn versoepeld en er komt meer geld voor defensie en binnenlandse veiligheidsprogramma’s.

De begroting werd door de Senaat goedgekeurd met 64 tegen 35 stemmen. Er was haast bij, omdat zonder nieuwe afspraken dinsdag de regering in gebreke zou blijven en vanaf 11 december een shutdown dreigde. Dit kon voorkomen worden door een deal tussen het Congres en het Witte Huis, geïnitieerd door de vertrekkende Republikeinse leider John Boehner. Hij hoopt zo zijn partij bij elkaar te houden in aanloop naar de presidentsverkiezingen.

    • Bastiaan Nagtegaal