Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Credit Suisse onderdeel van corruptieonderzoek FIFA

De bank zou mogelijk het witwassen van corruptiegeld hebben toegestaan.

De van corruptie verdachte voormalig vice-president van de FIFA Jeffrey Webb nadat hij in augustus door de Amerikaanse autoriteiten is gehoord.
De van corruptie verdachte voormalig vice-president van de FIFA Jeffrey Webb nadat hij in augustus door de Amerikaanse autoriteiten is gehoord. Foto Justin Lane/ EPA

De Zwitserse bank Credit Suisse is door de Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten ondervraagd over haar betrokkenheid bij het corruptieschandaal bij wereldvoetbalbond FIFA. De financiële instelling zou mogelijk verdachte transacties naar rekeningen van betrokken FIFA-medewerkers hebben toegestaan schrijft de Zwitserse bank in haar kwartaalverslag dat vandaag is gepubliceerd.

De autoriteiten onderzoeken ook of de bank voldoende scherp is geweest op het witwassen van geld dat door verschillende bestuurders als steekpenning is ontvangen. Credit Suisse is een van de financiële instellingen die zijn ondervraagd over hun rol in het schandaal.

Niet enkel opgepakte FIFA-medewerkers

De onderzochte financiële transacties hebben onder meer betrekking op bankrelaties met de negen hooggeplaatste FIFA-medewerkers die afgelopen mei zijn opgepakt in Zwitserland op verdenking van corruptie in de Verenigde Staten. De bank benadrukt dat het niet alleen om deze personen gaat, maar dat ook vragen zijn gesteld over andere bij het corruptieschandaal betrokken partijen. Namen worden daarbij niet vrijgegeven in het document.

Corruptieschandaal

Bij de inval in mei werden onder meer de vice-voorzitters van de FIFA Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo aangehouden. Zij worden verdacht van witwassen, corruptie bij de toewijzing van wereldkampioenschappen, malversaties bij marketingdeals en de handel in uitzendrechten.

Binnen de wereldvoetbalbond zouden de afgelopen twintig jaar corruptie en fraude hebben geheerst. De ethische commissie van de FIFA schorste voorzitter Sepp Blatter en president van de Europese voetbalorganisatie UEFA Michel Platini begin deze maand voor negentig dagen omdat ze verdacht worden van het betalen en aannemen van steekpenningen.