China wil over Zuid-Chinese Zee niet naar Den Haag

Peking wil met de Filipijnen in gesprek, maar niet bij het Hof.

De Amerikaanse oorlogsbodem die het gebied in gevaren zou zijn. Foto EPA / US Navy

China ziet een rechtszaak over het territoriale gebied in de Zuid-Chinese Zee niet zitten en heeft de Filipijnen opgeroepen terug te keren op het “juiste pad” van besprekingen. Volgens Reuters lijkt het er op dat China niet van plan is om een zaak bij het Permanente Hof van Arbitrage te herkennen, of er aan mee te werken. De Filipijnen hebben bij het Hof een zaak lopen.

De Filipijnse claim valt binnen de jurisdictie van het Permanente Hof van Arbitrage, oordeelde de instelling in Den Haag gisteren. De uitspraak komt op een moment dat de spanningen tussen China en de Verenigde Staten hoog opliepen, nadat een Amerikaanse oorlogsbodem zich volgens Peking in Chinese territoriale wateren had begeven. De VS zegt dat China geen aanspraak maakt op de wateren, en is van plan in het gebied te blijven varen.

De actie van de VS wordt door China gezien als een provocatie, maar door Amerikaanse bondgenoten, waaronder de Filipijnen, gewaardeerd. Ook Vietnam, dat eveneens aanspraak zegt te maken op het gebied, heeft positief gereageerd. Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag verwacht volgens AP volgend jaar uitspraak te doen.

    • Bastiaan Nagtegaal