‘Buitenstaander’ Lamberts vertrekt al na een jaar bij KPMG

De financieel directeur die was aangetrokken om ‘de kritische blik van buiten’, gaat weer weg bij het KPMG.

De nieuwe financieel directeur van KPMG vertrekt alweer bij het accountants- en advieskantoor. Barbara Lamberts (1967), trad een jaar geleden aan bij KPMG, als eerste vrouw op de positie van financieel directeur.

Daarvoor was zij financieel directeur bij Kinderopvang Nederland, nu Partou geheten. Het kantoor haalde haar binnen omdat het „heel goed de kritische blik van buiten” kon gebruiken.

Het vertrek volgt op een roerige periode bij KPMG. Het kantoor trof een schikking met justitie wegens het verhullen van omkoping door Ballast Nedam. Ook wordt KPMG verdacht van belastingfraude bij de bouw van het eigen hoofdkantoor in Amstelveen. Hiernaar doet justitie nog onderzoek. Van de toezichthouder op accountants kreeg KPMG vorig jaar een zware onvoldoende voor de kwaliteit van de controles.

Jan Hommen, die eerder ING door de crisis loodste, werd aangesteld om KPMG er bovenop te helpen. Hij introduceerde een veranderprogramma dat was gericht op het verbeteren van de cultuur en de kwaliteit. KPMG moet weer „de norm” in de sector worden, zei Hommen in een interview in deze krant.

Volgens KPMG heeft het vertrek niets te maken met de bijstorting die partners verzocht zijn te doen. In een interview met het Financieele Dagblad zei Jan Hommen, tot voor kort bestuursvoorzitter van KPMG, eerder deze week dat het accountantsbureau zijn partners heeft gevraagd hun bijdrage te verhogen van 100.000 euro naar 280.000 euro. De 25 miljoen euro die dit oplevert moet het eigen vermogen van het bedrijf verstevigen en de betrokkenheid verhogen.

In een toelichting zegt bestuurslid Han van Delden tegen deze krant dat de 140 partners is gevraagd vier jaar lang 45.000 euro in te leggen, waarvan 25.000 euro in de vorm van een achtergestelde lening.