Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

‘Buitenstaander’ KPMG vertrekt al na een jaar

KPMG’s financieel directeur, Barbara Lamberts, stapt op. Dat is gisteren bekendgemaakt. Lamberts (1967) wordt vanaf 1 januari opgevolgd door Rob Kreukniet (1962), die al in de raad van bestuur van het advies- en accountantsbureau zit en nu verantwoordelijk is voor operationele zaken.

Lamberts trad pas een jaar geleden aan bij KPMG, als eerste vrouw op de positie van financieel directeur. Daarvoor was zij financieel directeur bij Kinderopvang Nederland, nu Partou. Het geplaagde KPMG haalde haar binnen omdat het „heel goed de kritische blik van buiten” kon gebruiken.

In het gisteren verspreide persbericht zegt Lamberts over haar vertrek: „Nu de finance-afdeling opnieuw is ingericht [...] en het businessplan voor de komende drie jaar klaarligt, realiseer ik me dat mijn toekomstige rol binnen de raad van bestuur een sterke, bijna geheel, interne focus zal hebben.” Dat heeft niet haar voorkeur, zo blijkt, want „daarmee is voor mij de tijd gekomen om een nieuwe uitdaging te zoeken”.

Eerder deze week was er ook al KPMG-nieuws. In een interview met het Financieele Dagblad zei Jan Hommen, tot voor kort bestuursvoorzitter van KPMG, afgelopen woensdag dat het accountantsbureau zijn partners heeft gevraagd hun bijdrage te verhogen van 100.000 euro naar 280.000 euro. De 25 miljoen euro die dit oplevert moet het eigen vermogen van het bedrijf verstevigen. „Het is altijd beter om groeiplannen uit eigen middelen te financieren”, aldus Hommen.

In een toelichting zegt bestuurslid Han van Delden tegen deze krant dat de 140 partners van KPMG is gevraagd vier jaar 45.000 euro in te leggen, waarvan 25.000 euro een achtergestelde lening (risicodragend kapitaal) betreft. Bij de nieuw te benoemen partners – ongeveer veertig per jaar – wordt de 180.000 euro over meer dan vier jaar uitgesmeerd. Het bedrag komt bovenop de 100.000 euro die partners bij hun toetreding inbrengen.