Australisch accent dankzij dronken voorouders?

In de Angelsaksische wereld is ophef ontstaan door een uitspraak van een Australische universitair docent.

Crocodile Dundee stond bekend om zijn sterke Australische accent. Foto: ANP / Kippa

Het Australische accent, dat bekend staat om zijn nasaliteit en het weglaten van lettergrepen, is ontstaan dankzij het drankmisbruik van Britse kolonisten. Dat beweert althans Dean Frenkel, communicatie-expert aan de Victoria University in Melbourne.

De uitlatingen van de universitair docent leidden tot verontwaardiging in Engelstalige media. Ook op sociale media werd met verbazing gereageerd.

‘Australische dronkenmanstaal’

Frenkel deed zijn uitlatingen deze week in de lokale krant The Age.

“De cocktail van het Australische alfabet werd bepaald door alcohol. Onze voorvaderen werden vaak samen dronken en hebben zo zonder het zelf door te hebben onze nationale spraakpatronen aangetast. De afgelopen twee eeuwen is deze Australische dronkenmanstaal door nuchtere ouders doorgegeven aan hun kinderen”

“De gemiddelde Australiër benut slechts tweederde van zijn spreekcapaciteit. Eenderde van de spraakspieren ligt als het ware lui op de bank. En dan heb ik het alleen nog maar over articulatie.”

Reacties in Engelstalige media

Twitter avatar Telegraph The Telegraph Australian accent caused by ‘alcoholic slur’ of heavy-drinking early settlers https://t.co/mhWhdDXXYr https://t.co/RxlT6m9kcT

CNN plaatste onder meer een Tweet van linguist David J. Peterson, die verontwaardigd reageerde op de uitlatingen.

Ook de Britse The Daily Telegraph pikte het nieuws gretig op. De krant haalde onder meer een uitspraak van Winston Churchill van stal:

“[Het Australische accent is] de meest gruwelijke mishandeling die de moederstaal in de Engelssprekende landen ooit is aangedaan.”

Clem Bastow, columnist van The Guardian, noemde de theorie van Frenkel vandaag “onzin”. Volgens Bastow is het acccent simpelweg een mix van Iers en andere talen uit de vroege koloniale tijd.

Geïnteresseerd geraakt in het Australische accent? Dit is hoe je het jezelf kunt aanleren:

    • Etienne Verschuren